latinica  ћирилица
23/06/2017 |  18:56 ⇒ 19:29 | Аутор: РТРС

Пленковић: Загреб ће штитити хрватске ветеране од српског закона

Хрватски премијер Андреј Пленковић рекао је данас да ће Хрватска питање српског закона о универзалној јурисдикцији за ратне злочине рјешавати кроз билатералне разговоре и чврсто ће штитити хрватске ветеране, који, како каже, не смију да буду у подређеном положају.
Андреј Пленковић - Фото: klix.ba
Андреј ПленковићФото: klix.ba

- То је проблем који је увијек на дневном реду и биће предмет билатералних разговора. Ми инсистирамо на његовом спречавању, а преговори Србије и ЕУ о поглављу 23 /које се односи на правосуђе/ трајаће годинама. Према томе, имамо времена и простора, методологије и начина да ријешимо то питање - рекао је Пленковић новинарима у Бриселу.

Одговарајући на питање како то да Србија још није промијенила овај закон иако је прошло скоро годину дана од када је отворила преговоре у поглављу 23, Пленковић је рекао да је Хрватска своју позицију неколико пута изнијела и да штити своје држављане.

- Не желимо да хрватски држављани, држављани ЕУ буду у подређеном положају - рекао је Пленковић.

Он каже да је небројано пута до сада о том закону говорио као о акту "хибридног карактера проширене регионалне јурисдикције".

- То је за нас неприхватљиво, сматрамо да таква врста проширења надлежности није допуштена и јасно је да се томе противимо, што смо више пута појаснили нашим европским партнерима, а и Београду - рекао је Пленковић.

Хрватска је у једном периоду блокирала Београд у отварању поглавља 23, тражећи гаранције да Србија неће злоупотребљавати свој закон о универзалној јурисдикцији за суђења за ратне злочине, осигурање права хрватске мањине у Србији и пуну сарадњу са Хашким судом.

Извор: СРНА