latinica  ћирилица
24/06/2017 |  10:27 ⇒ 18:21 | Аутор: РТРС

Скупштине Србије о измјенама Закона о министарствима

У Скупштини Србије почела је ванредна сједница са једном тачком дневног реда – Приједлогом измјена и допуна Закона о министарствима, који предвиђа оснивање два нова министарства – екологије и европских интеграција.
Скупштина Србије (фото: www.mondo.rs) -
Скупштина Србије (фото: www.mondo.rs)

Нова влада, коју треба да састави мандатарка Ана Брнабић, имала би према овом приједлогу 18 ресора, два више него до сада.

Измјене тог закона предложио је шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић, а захтјев за одржавање ванредне сједнице поднијела су 152 посланика.

У образложењу измјена Закона о министарствима наводи се да се оснивање Министарства заштите животне средине предлаже имајући у виду значај који очување и заштита животне средине имају када је у питању квалитет живота грађана и њихово здравље, али и због значајних и сложених обавеза које Србија мора да испуни у овој области у процесу придруживања ЕУ.

Пошто је послове Министарства екологије до сада обављало Министарство пољопривреде и заштите животне средине, предлаже се и измјена дјелокруга тог министарства које ће промијенити назив у Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Измјенама закона предлаже се престанак рада Канцеларије за европске интеграције, с озбиром на то да ће њене послове преузети ново Министарство за европске интеграције.

Извор: РТС