latinica  ћирилица
24/06/2017 |  11:18 | Аутор: РТРС

Сутра обиљежавање 25 година од Пробоја коридора

На Дугој Њиви код Модриче сутра ће бити обиљежено 25 година од Пробоја коридора, војне акције којом је прекинута 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине, а обиљежавању ће присуствовати ресорни министар Српске Миленко Савановић и делегација Народне скупштине.
Коридор живота, помен - Фото: РТРС
Коридор живота, поменФото: РТРС

Обиљежавање организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Савановић, који је и предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, присуствоваће у 9.00 часова Светој архијерејској литургији у Манастиру Светог великомученика цара Лазара, те у 11.00 часова парастосу и полагању вијенаца на спомен-обиљежју.

Делегацију Народне скупштине Републике Српске ће чинити народни посланици Бојан Видић, Стево Јоксимовић, Недељко Милаковић и Славко Дуњић, најављено је из Народне скупштине.

Обраћање званичника планирано је у 12.00, а културно-умјетнички програм у 12.30 часова, најављено је из ресорног министарства.

Савановић је раније истакао да, зарад погинулих и страдалих у ослободилачким ратовима, српски народ треба да чува у себи и упозорава на историјске догађаје, како би опстао на овим просторима.

"Захваљујући снази српске војске и вољи и одлучношћу српског народа, те његовом патриотизму и жељи да се остане на свом простору, пробој коридора се десио на Видовдан, 28. јуна", рекао је Савановић.

Он је додао је тај дан дубоко укоријењен у свијести српског човјека као дан слободе и отпора туђину.

У овој операцији погинула су 273 припадника Војске Републике Српске, 70 припадника Министарства унутрашњих послова Српске и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине, док је 1.129 рањено.

Одлука о пробоју Коридора донесена је 18. јуна 1992. године да би се одблокирао западни дио Републике Српске, гдје је у окружењу било око милион и по становника.

Директан повод за акцију Коридор живота била је смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника.

Извор: СРНА