latinica  ћирилица
25/06/2017 |  17:53 | Аутор: РТРС

Рикардо најбржи у Бакуу

Возач Ред Була Данијел Рикардо тријумфовао је на Великој награди Азербејџана коју је обеиљежио инцидент између Себастијана Фетела и Луиса Хамилтона.
Возач Ред Була Данијел Рикардо (Фото: redbull.com) -
Возач Ред Була Данијел Рикардо (Фото: redbull.com)

На другом мјесту завршио је други возач Мерцедеса Валтери Ботас који је у циљној равнини "украо" славље Ленсу Стролу, једном од хероја трке у Азербејџану.

Првих 10 комплетирали су Естебан Окон, Кевин Магнусен, Карлос Саинс јуниор, Фернандо Алонсо, Паскал Верлен.

Пре овог инцидента виђено је још неколико судара, због чега је често на стази било сигурносно возило, а из трке испали Кими Раиконен, Макс Ферстапен, Серхио Перес, Џољон Палмер и Данил Квјат.

На челу генералног пласмана Фетел сада има 153 бода, 14 више од Хамилтона, а прати их Ботас са 111. У поретку конструктора, Мерцедес је први са 250, испред Ферарија са 226.

Главни конкуренти у борби за титулу имали су жесток сукоб на стази на улицама Бакуа, пошто је Хамилтон после 16. кривине након повлачења "сејфти кара" са стазе у 21. кругу намјерно закочио болид, па се у њега закуцао Фетел.

Нијемац је очекивано побјеснео, али је направио грешку јер није контролисао живце – одмах обишао Британца и намјерно га "ћушнуо" болидом са стране док је љутито махао рукама.

Због тога су огранизатори огласили црвену заставу, суспендовали трку и повукли болиде са стазе. Хамилтон тврди да је тестирао кочнице, а у судару који је услиједио Фетел је остао без дијела предњег крила.

На крају, успио је да заврши испред Хамилтона на четвртој позицији и повећа бодовни салдо у генералном пласману.

Извор: Б92