latinica  ћирилица
26/06/2017 |  22:29 ⇒ 22:33 | Аутор: РТРС

Отворена 38. Акварелистичка колонија "Сава" Брод

Уручивањем кључа Градске галерије сликару Милораду Маравићу, вечерас је отворена 38. Акварелистичка колонија "Сава", на којој ће учествовати 20 умјетника.
Општина Брод (Фото: mapio.net) -
Општина Брод (Фото: mapio.net)

Начелник општине Брод Илија Јовичић рекао је да је овакво окупљање умјетника велико богатство и да ће локална заједница увијек подржавати ову традиционалну манифестацију.

"Већ 38 година Акварелистичака колонија у Броду одупире се свему и зато је она за нас веома значајна културно-туристичка манифестација", рекао је Јовичић.

Он је истакао да у фундусу колоније има 1.100 акварела и додао да сваке године овај догађај посјети велики број грађана, што потврђује да се ради о централном културном догађају у овој општини.

Отварању колоније "Сава" Брод присуствовао је и потпредсједник Републике Српске Јосип Јерковић, који је рекао да умјетност не зна за границе.

"Људи кажу да љубав не зна за границе, ово вам је доказ да ни умјетност не зна за границе. На једном мјесту окупљени су умјетници из БиХ, Хрватске, Србије", рекао је Јерковић, изразивши задовољство организацијом колоније у Броду.

Београдски академски сликар Мишо Петровић на свечаном отварању колоније подсјетио је на славну историју акварела у свијету и на овим просторима.

Скулптор и акарелиста из Горњег Милановца Илија Драшовић каже да је свака колонија изузетно значајна, али да посебно мјесто припада акварелистичким.

"Свако дружење и стварање у Броду за мене је својеврсни фестивал. Овдје се дружимо, али и учимо једни од других", рекао је Драшовић.

Акварелистичку колонију "Сава" у Броду покренули су 1980. године Крунослав Керн, Ђурђа Вилагош и Мухамед Хамо Фејзић.

Умјетници ће у колонији радити до 1. јула, а изложба радова насталих прошле године постављена је у Градској галерији.

Извор: СРНА