latinica  ћирилица
27/06/2017 |  18:08 ⇒ 21:09 | Аутор: РТРС

Почела културна манифестација "Вишеградска стаза" (ВИДЕО)

Полагањем цвијећа на споменик нобеловцу у Андрићграду и код вишеградске ћуприје, почела је културна манифестација "Вишеградска стаза", посвећена лику и дјелу Иве Андрића.
Манифестација "Вишеградске стазе" - Фото: РТРС
Манифестација "Вишеградске стазе"Фото: РТРС

Манифестација је започела програмом ученика Средње школе, а биће настављена свечаном академијом на Византијском тргу у Андрићграду, гдје ће уз пригодан програм бесједу о Андрићу говорити академик Душан Ковачевић.

Мудрост и вриједност приповиједања Иве Андрића од непроцјењивог су значаја, а његова дјела у којима је причао о прошлости, људима и судбинама са нашег тла постала су темељ нашег сазријевања и формирања личности. 

- Из магичног Андрићевог пера искапале су бесмртне ријечи о бсмртном мосту,вишеградској калдрми и живописним људима ове никад успаване касабе.Ова његова од злата јабука ваша и наша на Дрини ћуприја процвала је и сазрела из Андрићевог пера - рекла је професорица Дијана Инђић - Милошевић.

"Вишеградска стаза" је стаза којом сваке године долазе нове идеје и писане ријечи, "гдје се покушава оживјети Андрић и његово дјело".

- Вишеградска стаза је манифестација дугог вијека, одличних културних садржајаи увијек почиње на ћуприји и поред ћуприје, и сем дружења књижевника, сликара умјетника постоје изложбе позоришне представе - истакла је професорица Дивна Васић.

- Са великим задовољством могу да истакнем да ће Вишеград наредних неколико седмица бити центар наше регије са свим овим културним и другим дешавањима - нагласио је начелник општине Вишеград Младен Ђуревић.

За четири дана колико манифестација траје биће одржане изложбе слика, пјесничке вечери, промоције књига, а овогодишња Вишеградска стаза биће затворена 1.јула концертом тамбурашког оркестра из Бања Луке.