latinica  ћирилица
28/06/2017 |  09:12 | Аутор: РТРС

Ништа од спомен-плоче усташком кољачу у Оточцу

Најављено постављање плоче усташком кољачу Јури Францетићу, које је требало да буде у недјељу у Оточцу, биће спријечено, потврђено је "Новостима".
Јуре Францетић (Фото: hrvatskonebo.com) -
Јуре Францетић (Фото: hrvatskonebo.com)

У кабинету предсједника Сабора Гордана Јандроковића кажу да би постављање плоче којом се велича усташтво било супротно Уставу Хрватске.

- Ријеч је о потпуно неприхватљивом и недопустивом поступку и оштро осуђујемо свако величање усташког покрета. Та плоча не смије да буде постављена - тврди шеф парламента Гордан Јандроковић.

Иако су организатори најавили да су упутили позив предсједници Колинди Грабар Китаровић и премијеру Андреју Пленковићу, ником од хрватских политичара није ни на крај памети да учествује у таквој усташкој провокацији. Уосталом, за који дан се спрема и скидање табле у Јасеновцу.

Плочу на родној кући злочинца Францетића жељела је да постави фантомска Хрватска академија знаности и умјетности у дијаспори, скуп екстремиста који су тиме хтјели да наставе усташке провокације. У најави су рекли да ће поставити плочу "усташи антифашисти" Францетићу, познатом као команданту злогласне Црне легије.

Извор:Новости