latinica  ћирилица
28/06/2017 |  12:14 ⇒ 12:27 | Аутор: РТРС

Возови из Србије ускоро ће користити пругу Вишеград-Вардиште

Генерални директор предузећа "Жељезнице Републике Српске" Драган Савановић најавио је да ће 1. јула бити потписан споразум између жељезница Српске и Србије о кориштењу ускотрачне пруге Вишеград-Вардиште, тако да ће возови из Србије моћи да долазе факултативно у Вишеград.

Савановић, који је данас у Вишеграду разговарао са начелником ове општине Младеном Ђуревићем о активирању ускотрачне пруге и жељезничког саобраћаја у туристичке сврхе, рекао је новинарима да је пруга исправна, али да недостаје локомотива.

"Настојаћемо да, у сарадњи са колегама из Србије, за почетак уговоримо најам локомотиве. Што се тиче туристичке понуде, морамо договорити радни састанак којем би требало да присуствују представници локалне заједнице и жељезница Републике Српске и Србије", навео је Савановић.

Он је напоменуо да је потребно да се укључи и Министарство трговине и туризма Републике Српске да би се, путем јавно-приватног партнерства направили атрактивнији објекти ради побољшања туристичке понуде.

Савановић је рекао да у Вишеграду има много тога привлачног за туристе - ћуприја, Манастир Добрун, Андрићград.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да је данас са Ђуревићем разговарао о могућности да у Вишеграду буде отворено одјељења Економског факултета са Пала, студијски програм за туризам.

"Разговарали смо о начинима да ово одјељење буде отворено у Вишеграду или да се овај студијски програм комплетно са Пала пребаци у Вишеград", рекао је Малешевић и додао да је на састанку било ријечи о могућности отварања ниже музичке школе у Вишеграду.

"Општина Вишеград је заједно са Основном школом `Вук Караџић` упутила иницијативу Министарству и у наредном периоду ћемо вјероватно дати сагласност за отварање ниже музичке школе", навео је Малешевић.

Ђуревић је рекао да је Скупштина општине Вишеград донијела одлуку о отварању музичке школе у овом мјесту јер сматра да за то постоји потреба.

Он је напоменуо да у Вишеград долази велики број туриста из цијелог свијета и да је ускотрачна пруга Вишеград - Вардиште једно од важних питања које је потребно ријешити да би воз саобраћао редовно у туристичкој сезони.

Извор: Срна