latinica  ћирилица
28/06/2017 |  16:02 ⇒ 16:51 | Аутор: РТРС

Патријарх Иринеј служио парастос на Газиместану

Његова светост патријарх српски Иринеј данас је заједно са владиком рашко-призренским и косовско-метохијским Теодосијем и умировљеним владиком Атанасијем служио парастос косовским јунацима на Газиместану пред великим бројем окупљених Срба пристиглих из свих крајева Србије, предвођених покретом "Заветници" и "Образ".
Грачаница: Иринеј - парастосѕ - Фото: СРНА
Грачаница: Иринеј - парастосѕФото: СРНА

Владика Атанасије је у бесједи рекао да испред Споменика на Газиместану не говори о митологији већ о истини.

Он је истакао да су Свети кнез Лазар и Косовски бој завјет српски.

"Испред Споменика на Газиместану не говорим митологију већ истину, не говорим о митологији коју говоре из београдског пашалука, они који проповједају митологију евроамеричких интеграција. Ово је Косово истина", рекао је умировљени владика Атанасије, додавши да само анти-Србин и издајник може рећи да је Косово митологија.

Парастос на Газиместану обезбјеђивао је велики број припадника Косовске полицијске службе и специјалне јединице Росу.

Његова светост патријарх српски Иринеј служио је јутрос и Свету архијерсјску литургију у манастиру Грачаница, те истакао да се треба надахнути храброшћу Срба који су остали на Косову и Метохији, апелујући да задрже ту вјеру и да не продају имовину.

Литургији и парастосу присуствовао је принц Александар и принцеза Катарина Карађорђевић, директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић, као и представници српских институција са Косова и Метохије.

Извор: СРНА