latinica  ћирилица
28/06/2017 |  16:07 | Аутор: РТРС

Матвијенко: Заједничка борба против сајбер-криминала је једини начин

Постоји потреба за интернационалном сарадњом у борби против сајбер-криминала, изјавила је портпарол Савјета Руске Федерације Валентина Матвијенко.
Сајбер напади - Фото: RT
Сајбер нападиФото: RT

Она је рекла да сајбер-криминал представља озбиљну пријетњу против које се ниједна земља не може сама борити, те је с тога неопходно направити нацрт интернационалног механизма за борбу против те пријетње.

Матвијенкова је додала да интернет страница Савјета није захваћена сајбер-нападом који се десио јуче и да и информациони системи и интернет страница Савјета нормално функционишу.

"Скоро свака земља може бити подложна сајбер-нападима, који су, заједно са тероризмом, велика пријетња", нагласила је Матвијенкова.

Према неким извјештајима, само два одсто сајбер-напада на информационе системе САД извршено је са територије Русије, док је 20 до 30 одсто сајбер-напада на руске системе извршено са територије САД, преноси ТАСС.

"Наравно да ти подаци не доказују ништа, јер се у данашње вријеме било ко може регистровати у систем са било које локације. Зато сматрамо да је заједничка борба једини начин да се стане на крај сајбер-криминалу", закључила је Матвијенкова.

Извор: СРНА