latinica  ћирилица
29/06/2017 |  08:21 | Аутор: РТРС

У Сарајеву свечана академија поводом 20 година рада Међурелигијског вијећа БиХ

У Сарајеву ће данас бити одржана свечана академија поводом 20 година рада Међурелигијског вијећа у БиХ.
Међурелигијско вијеће БиХ - Фото: СРНА
Међурелигијско вијеће БиХФото: СРНА

Академија ће бити одржана у Народном позоришту са почетком у 20.00 часова, саопштено је из Међурелигијског вијећа.

Претходно ће бити одржана конференција за новинаре на којој ће се обратити предсједник Међурелигијског вијећа Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, те чланови Скупштине Вијећа - замјеник поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеин Смајић, надбискуп врхбосански Винко Пуљић и предсједник Јеврејске заједнице БиХ Јакоб Финци.

Конференција за новинаре поводом 20 година рада Међурелигијског вијећа биће одржана у 14.00 часова у просторијама Вијећа у Сарајеву.

Међурелигијско вијеће у БиХ основано је 1997. године заједничким залагањем поглавара Исламске заједнице у БиХ Мустафе Церића, Његовог високог преосвештенства блаженопочившег митрополита дабробосанског Николаја, кардинала Винка Пуљића и предсједника Јеврејске заједнице БиХ Јакоба Финција.

Првобитна идеја настанка Вијећа, које је под таквим именом настало прво у свијету, било је помирење међу народима у БиХ.

Настанком Међурелигијског вијећа у БиХ, које дјелује као невладина организација, покрећу се бројни међурелигијски пројекти кроз које се ради на помирењу, али и на изградњи грађанског друштва кроз међурелигијски дијалог - што постаје идеја водиља Вијећа.

Извор: СРНА