latinica  ћирилица
30/06/2017 |  21:05 | Аутор: РТРС

Словенија од Хрватске тражи реализацију пресуде о границама

Словенија ће наредне седмице Хрватској послати посебну ноту која се односи на почетак спровођења арбитражне пресуде о граници, а Влада ће именовати посебну групу која ће координисати спровођење одлуке суда, најавио је премијер Словеније, Миро Церар.
Пирански залив (Фото: dnevnik.ba) -
Пирански залив (Фото: dnevnik.ba)

Церар је данас у разговору са начелницима пограничних општина уз хрватску границу рекао да на састанку у Љубљани који је за идући мјесец договорио с хрватским премијером Андрејом Пленковићем не намјерава да разговара о новом рјешењу граничног питања него о спровођењу арбитражне пресуде.

Према његовим ријечима, та пресуда је обавезујућа и за Хрватску, која је саопштила да је неће спровести. Када је ријеч о изјавама хрватских рибара из Савудрије да ће они и даље као до сада ловити све до половине Пиранског залива и да очекују да ће их у томе подржати хрватска власт, Церар је рекао да би свако изазивање с једне и друге стране било "непримјерено".

"Све грађане, па и рибаре, позивам да се уздрже од таквих поступака јер би свака провокација погоршала наше међусобне односе", додао је Церар, преносе хрватски медији.

Извор: СРНА