latinica  ћирилица
30/06/2017 |  22:35 | Аутор: РТРС

Усвојена Декларација о регионалној сарадњи и европској будућности у Дубровнику

Учесници регионалног Самита који је одржан у Дубровнику усвојили су заједничку Декларацију у којој су нагласили да остају у потпуности посвећени региналној сарадњи у Југоисточној Европи, као и да чврсто верују у заједничку европску будућност.
Дубровник -
Дубровник

У Декларацији су учесници Самита земаља чланица Процеса сарадње у Југоисточној Европи, међу којима је и предсједник Србије Александар Вучић, истакли да је главни приоритет Југоисточне Европе осигуравање стабилности и просперитета региона путем економског раста, примене неопходних реформи и јачања настојања да се реше отворена питања.

Учесници Самита су такође истакли да чврсто вјерују у заједничку европску будућност, јер се пројекат ЕУ доказао као најуспјешнији и најефикаснији гарант мира, стабилности и просперитета у историји европског континента.

У Декларацији је такође потврђен и значај перспективе чланства у ЕУ, која, како је оцењено, остаје најмоћније средство подстицаја за спровођење неопходних реформи, као и очување дугорочног мира, стабилности и безбједности у региону.

У Декларацији се наглашава значај очувања специфичних вредности ЕУ, као што су једнакост, отвореност, солидарност и инклузивност. Увођење различитих категорија чланства, базираних на географском положају или различитих брзина евроинтеграција угрозило би основне идеје на којима почива читав европски пројекат, указано је у Декларацији.

Учесници Самита навели су и да остају у потпуности ангажовани у оквиру ПСЈИЕ као најврједнијег политичког регионалног форума.

Нагласили су посвећеност даљем јачању регионалне сарадње на бази унапређења демократских процеса и владавине закона, поштовања људских права и основних слобода и заједничког разумијевања.

У Дубровнику се одржава Самит земаља чланица Процеса сарадње у југоисточној Европи (ПСЈИЕ), на којем учествује и предсједник Србије Александар Вучић.

Хрватска, која предсједава Процесу сарадње у југоисточној Европи домаћин је састанка, којим завршава предсједавање овом регионалном иницијативом, а дан послије Самита у Дубровнику се одржава и традиционални Дубровачки форум.

Извор: Танјуг