latinica  ћирилица
04/07/2017 |  11:28 ⇒ 12:36 | Аутор: РТРС

Рача- Обиљежен Дан борца (ВИДЕО)

Поштоваоци НОР-а, потомци учесника Другог свјетског рата и поштоваоци тековина НОБ-а полагањем вијенаца и цвијећа на централно спомен обиљежје у Рачи обиљежили су Дан борца.
Рача - Фото: РТРС
РачаФото: РТРС

Дан раније, код споменика у Међашима одата је почаст свима који су свој живот дали у борби против фашизма.

Прије 76 година на сједници Централног комитета Комунистичке партије Југославије донијета је одлука о дизању устанка. Један од оних који се од почетка устанка борио против непријатеља је Борислав Славкић из Лаћарка код Сремске Митровице. Рекао је да се не смију заборавити сви они који су за слободу дали своје живот у Другом свјетском рату.

- Зато смо дошли и данас, да положимо вијенце, цвијеће и запалимо свијеће свим учесницима НОР-а који су погинули и умрли, и свим борцима као и невиним жртвама фашистичког терора. Нека им је вјечна слава и хвала им што су дали своје животе за нашу слободу коју данас уживамо - реако је Славкић.

Око 5000 бораца из Семберије, Мајевице и Војводине учествовало је антифашистиччкој борби. Владо Радић из Међаша сматра да је потребно ову тековину пренијети на млађе генерације.

Мирослав Илић каже да насљедници учесника НОР-а треба да подсјећају на све што су они учинили током Другог свјетског рата и да треба наставити традицију обиљежавања и преносити поруке бораца.

Из градског одбора СУБНОР-а поручују да се страшни рат и борба против фашизма не смију никада заборавити, али и да се не смију запустити споменици који свједоче о великој жртви која је поднијета у борби против фашизма.

Предсједник градске Скупштине СУБНОР-а Бијељина Михало Видић каже да је њихова порука да се треба пружити отпор доминацији човјека над човјеком, нације над нацијом, расе над расом, и да се треба борити за основне и темељне принципе на којима данас почива и савремена Европа.

У спомен костурници која је подигнута 1969. године, а обновљења 2006. године, сахрањено је око 600 бораца, док су на спомен плочама уклесана имена више хиљада бораца Семберије, Војводине, Мачве, и цијеле БиХ који су погинули у борби против фашизма.