latinica  ћирилица
05/07/2017 |  07:47 ⇒ 06/07/2017 | 07:44 | Аутор: РТРС

НСРС: Посланици апсолвирали дневни ред 19. редовне сједнице (ВИДЕО)

У Народној скупштини Српске сутра је Дан за гласање. Посланици ће се изјаснити о размотреним актима.
Народна Скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна Скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

21:21- Комисија за избор и именовања Народне скупштине Републике Српске предложила је парламенту Српске да за члана Регулаторне комисије за електричну енергију БиХ из Српске на период од пет година буде изабран Миодраг В. Симовић.

Ова комисија је, у оквиру тачке избор и именовања, предложила Народној скупштини да чланства у Комисији за жалбе, на лични захтјев, буде разријешена Данијела Стефановић.

Скупштини је предложено и да Љиљана Грбић буде изабрана за вршиоца дужности правобраниоца Српске до избора правобраниоца.

Комисија за избор и именовања предложила је да за директора Агенције за банкарство Српске буде изабран Раде Растока, а за замјеника директора Младен Ковачевић.

Ранко Карапетровић предложен је за члана скупштинског Одбора за локалну самоуправу умјесто Саве Минића.

Овом тачком апсолвиран је дневни ред 19. редовне сједнице Народне скупштине Српске.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић заказао је дан за гласање сутра у 10.00 часова.

21:05 - Посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Бранислав Бореновић сматра да је пројекат подршке запошљавању капитални, те похвалио што је подршка усмјерена на подршку запошљавања у привреди, а не јавној управи.
Бореновић је предложио да у управном одбору који ће вршити надзор над реализацијом пројекта буду и бар два посланика поред представника Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, Министарства финансија, Министарства индустрије, енергетике и рударства и Завода за запошљавање.

"Један посланик да се бира из скупштинске већине, а други из опозиције", предложио је Бореновић.

Посланик СДС-а Игор Остојић рекао је да су ранија искуства у сличним пројектима, иако је циљ био запошљавње у привреди, углавном била запошљавање у државном сектору.

Он је навео да ће предложити закључак којим се задужује Влада Српске да у року од 60 дана достави информацију о ефектима пројеката подршке запошљавња у протеклих 10 година.

Остојић сматра да су добро одређени приоритети када је ријеч о запошљавњу младих, дугорочно незапослених лица и лица старијих од 40 година.

20:40 - Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да је циљ пројекта подршке запошљавању повећање запослености у приватном сектору одабраних циљних група регистрованих незапослених лица, прије свега младих, дугорочно незапослених и особа које имају више од 40 година, те јачање служби Завода за запошљавање.
Образлажући Приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци - Међународној банци за обнову и развој по Пројекту подршке запошљавања, Тегелтија је навео да је ријеч о задужењу од 21 милион евра, што представља 42 одсто од 50 милиона евра укупног задужења за БиХ.

Он је рекао да се средства зајма одобравају Српској под условима рока отплате од 32 године, период одгоде плаћања од седам година, каматну стопу која се обрачунава у вриједности Еурибора увећаног за варијабилни распон, те отплату главнице полугодишње - 15. маја и 15. новембра.

Тегелтија је додао да су средства зајма намијењена за подршку запошљавању посредством активних мјера запошљавања у оквиру програма запошљавања у привреди /за регистрована незапослена лица дуже од 12 мјесеци/, подршку запошљавању за регистрована незапослена лица која имају више од 40 година, те запошљавања младих и подршку систему управљања, надзора и комуникација Завода за запошљавање.

Планирани рок реализације пројекта је 1. октобар 2021. године

20:30 - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић оцијенио је да би средства која би се уштедјела од смањења броја саобраћајних незгода могла бити искоришћена за многе корисне намјене, попут изградње болница.
Чубриловић је рекао да је управљање безбједношћу саобраћаја сложен процес који се прати кроз разне гране и институције, те да је у савременом свијету достигао ниво да је готово могуће пројектовати када ће нека саобраћајна несрећа и у којем капацитету да се деси.

Он је, током расправе о информацији о спровођењу Стратегије безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске за период 2013-2022. година, за прошлу годину, истакао да је корисно правити пресјеке спровођења стратегије, те да је ова информација корисна и за доношење многих закључака.

Чубриловић је напоменуо да је Српска заједно са осталим земљама чланицама УН прихватила низ резолуција о безбједности саобраћаја.

Шеф Клуба СНСД-а Радован Вишковић рекао је да је просјечна старост возила у Српској око 17 година, а вјероватно просјечна старост аутобуса близу 25 година.

Он је навео да је контролисано око 408 аутобуса, што је око 30 одсто регистрованих, те да забрињава податак да су код 94 аутобуса установљене неисправности, а највише на механизмима за кочење.

20:00 - Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш изјавио је да без подршке Владе Српске не би било ниједног пројекта, нити програма за рјешавање проблема избјеглих, међу којима су и повратници.Чордаш је у завршној ријечи у вези са информацијом о рализацији заједничких пројеката рјешавања стамбених питања избјеглих, расељених и повратника навео да је Влада Српске у прошлој години издвојила око 4,2 милиона КМ за српске повратнике на подручју Федерације БиХ /ФБиХ/, а највећи дио тих средстава био је пласиран у Ливањски кантон.Он је навео да у Српској тренутно постоји седам колективних центара, од којих је највећи центар у Добоју са 134 станара.

Чордаш је рекао да је град Добој урадио доста да би тај колективни центар био затворен, али да проблем представља пројектант "који не жели да ради свој посао, или ради погрешно".

Он је нагласио да ће градњом 284 стана у Српској бити обухваћени и Срби избјегли из Хрватске, те истакао да Српска за потребе Срба повратника у ФБиХ гради више стотина станова кредитним средствима Саудијског фонда и Регионалног програма стамбеног збрињавања.

Чордаш је навео да се из Саудијског фонда граде станови Бошњацима у Републици Српској, али да то не реализује Министарство за избјеглице и расељена лица Српске, већ федерално министарство.

Посланик Коалиције "Домовина" Адмир Чавка указао је да код повратника у Републику Српску има и случајева злоупотребе имовине, те урађени стамбени објекат "служи као викендица, а онај којем је тај објекат реновиран или урађен живи у Федерацији БиХ или Хрватској".

Самостални посланик Илија Стеванчевић указао је на потребу већег дозначавања средстава за повратак и одржив повратак на подручју Ливањског кантона.

Посланик Коалиције "Домовина" Михнет Окић рекао је да Влада Српске "не жели да рјешава проблеме избјеглих, а посебно повратника".

19:30 - Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Сенад Братић рекао је да рјешавање проблема избјегличких категорија траје више од 20 година, те да су потребе тих људи огромне, а њихови проблеми исти без обзира на националност.Братић је, током расправе у Народној скупштини о информацији о реализацији заједничких пројеката рјешавања стамбеног питања избјеглих, расељених и повратника, навео да је, осим стамбеног збрињавања, потребно рјешавати и инфраструктурна питања и обезбиједити услове за одржив повратак, те најавио да ће од Владе Српске тражити повећање средстава за одржив повратак.

"Повратак јесте у највећем дијелу, што се тиче процената, максимално урађен, али је некоректно и погрешно говорити да је то завршена прича", напоменуо је Братић.

Он је навео да је у цијелој БиХ обновљено више од 304.000 станова, од чега око 72.000 у Републици Српској.

Посланк СНСД-а Јасна Лукић рекла је да у Добоју постоји проблем у вези са стамбеним рјешавањем избјеглих, нарочито 134 лица која се налазе у колективном или алтернативном смјештају, те навела да Градска управа често пребацује одговорност на републичке органе.

Лукићева је напоменула да је, у оквиру пројекта распуштања колективних центара "ЦЕФ два", обавеза локалних власти да обезбиједе земљиште, пројектно- техничку документацију, те урбанистичке и друге сагласности.

Она је подсјетила да су обавезе Владе и локалне заједнице у распуштању колективног центра договорене на састанку у мају, те да је градоначелник Добоја Обрен Петровић обећао да ће до августа бити урађена пројектна документација и издата грађевинска дозвола.

"До данас град Добој ту обавезу није испунио", напоменула је Лукићева.

Посланик СНСД-а Игор Лукић рекао је да је ситуација у колективним центрима "трагична", те додао да је општина Дервента урадила највише што је могла с циљем распуштања колективних центара.

Посланик Клуба СДС-СРСРС Миланко Михајилица указао је на потребу агилнијег рјешавања питања распуштања колективних центара, које је до сада морало да буде ријешено.

18.00 - Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш изјавио је данас да је у БиХ поднесено око 60.000 захтјева за обнову имовине, од чега у Српској око 30.000.

Представљајући у парламенту Републике Српске информацију о реализацији заједничких пројеката рјешавања стамбених питања избјеглица, расељених лица и повратника, он је рекао да на подручју Српске има 65.786 оштећених стамбених једница, а у Федерацији БиХ 80.484.

Чордаш је додао да је број обновљених објеката на подручију Српске 72.388, а ФБиХ 232.367.

Он је навео да Министарство планира у овој и наредној години да имплементира пројекте укупне вриједности 80,1 милион КМ за потребе 2.093 корисника.

У извјештају се наводи да је од те суме планирана вриједност пројеката за изградњу индивидуалних стамбених објеката 31,16 милиона КМ, за станоградњу више од 42 милиона КМ, а остатак за санацију домова и геронтолошких центара.

17:31 - Директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске Срђан Тодоровић рекао је да су све одлуке о суфинансирању пројеката и јавни позиви, јавни и транспарентни.

Тодоровић је негирао да постоје "буразерски односи", те да је структура улагања таква да су укључене и општине у којима су опозиционе партије већина.

"Највећи дио средстава се спроводи путем јавних позива. Све одлуке о јавним позивима објављене су на службеној страници Фонда", истакао је Тодоровић у завршној ријечи на сједници Народне скупштине Српске о Извјештају о извршењу плана рада и финансијског плана Фонда за прошлу годину.

Он је нагласио да ништа није скривено и да сматра да Народна скупштина треба да се бави ефектима улагања, а не тиме "ко је чија сестра, кћерка или жена".

"Не желим да се уплићем у дио приче о запошљавању јер је ријеч о извјештају о раду Фонда", рекао је Тодоровић.

Он је додао да у Фонду раде људи из различитих политичких партија.

17:13 - Сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је након редовне паузе.

Прије паузе завршена је расправа о Извјештају о извршењу плана рада и финансијског плана Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске за прошлу годину према којем је Фонд остварио укупне приходе од накнада у износу од око 7,4 милиона КМ.

Дневним редом је предвиђено разматрање и Информације о реализацији заједничких пројеката рјешавања стамбених питања избјеглица, расељених лица и повратника, као и Информације о спровођењу Стратегије безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске 2013-2022. година у 2016. години.

Биће разматран и Приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци - Међународној банци за обнову и развој по Пројекту подршке запошљавања.

15:15 - Посланик Социјалистичке партије у НСРС Зденка Гојковић нагласила је да је питање здраве животне средине веома важно, јер је нездрава животна средина погодна за експанзију малигних болести.
Она је похвалила активности Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске када је ријеч о образовању младих с циљем подизања свијести очувања здраве животне средине.

Током расправе о Извјештају о извршењу плана рада и финансијског плана Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Српске за прошлу годину, Гојковићева је навела многе међународне пројекте, попут пројекта енергетске ефикасности.

"У извјештају се види да је у 64 локалне заједнице евидентирано око хиљаду објеката на којима се може радити на енергетској ефикасности", рекла је Гојковићева.

Она је навела да је од 2008. године присутан тренд раста прихода Фонда, а највише од амбалажног отпада.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је да ће у септембру бити познато да ли ће у Српској, али и Федерацији БиХ и Брчко дистрикту, бити реализован пројекат из енергетске ефикасности.

14:27 - Самостални посланик у Народној скупштини Симуна Жакула предложила је да се у наредном периоду, кроз јавни позив, више пажње посвети суфинансирању пројеката који се односе на образовање становништва о улози амбалажног отпада.

Током расправе о извјештају о извршењу плана рада и финансијског плана Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске за прошлу годину, она је навела да се највише средстава годишње у Фонду скупи на основу такси од произвођача амбалажног отпада и њених загађивача.

"Највећи број суфинансираних пројеката, готово 70 одсто, од Фонда је у вези са развојем система интегрисаног управљања амбалажним отпадом у јединицама локалних самоуправа и из области заштите вода", навела је Жакула.

Посланик Адам Шукало упитао је према којем се основу запошљавају радници у Фонду, те констатовао да је ријеч о страначком запошљавању.

Он је рекао да је покренуо одређене активности у вези са сукобом интереса у Фонду, али да се врше одређени притисци да те активности буду обустављене.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да неће коментарисати изјаве посланика Шукала о страначком и родбинском запошљавању у Фонду.

Он је додао да Шукало има најмање права да моралише, с обзиром на то да је "на раменима гласача ДНС-а дошао у Скупштину и врло брзо изневјерио гласаче".

Министар за просторно уређење, грађевинсарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је да су у управљачкој структури Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске представници три ресорна министарства, те да су министри одлучили да не примају никакву накнаду за то.

Голићева је истакла да је улога њеног министарства, као и Министарства индустрије, енергетике и рударства и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде да у оквиру својих надлежности воде рачуна да овај фонд функционише.

13.49 - Директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске Срђан Тодоровић навео је да је Фонд прошле године остварио укупне приходе од накнада у износу од око 7,4 милиона КМ.

Образлажући извјештај о извршењу плана рада и финансијског плана Фонда за прошлу годину, Тодоровић је навео да је Фонд остварио расходе у износу од око 3,7 милиона КМ и мањи су у односу на усвојени финансијски план за око 56 одсто.

"У 2016. години Фонд је одобрио и уговорио коришћење средстава у износу од око 1,7 милиона КМ за 60 пројеката у подручју заштите животне средине и енергетске ефикасности", рекао је Тодоровић.

Фонд је реализовао и финансијске обавезе за пројекте из области заштите животне средине, који су одобрени одлукама Владе Републике Српске у износу од 604.500 КМ.

Према овом основу, постоје неизмирене обавезе Фонда у износу од 25.000 КМ, које се преносе у ову годину.

Фонд је успио да обезбиједи ефикасно функционисање и остваривање планираних циљева кроз уредан систем наплате прихода Фонда, те ефикасно и рационално трошење прикупљених средстава.

13.30 - Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске у децембру прошле године доставила је надлежном тужилаштву извјештај о ревизији финансијских извјештаја "Робних резерви Републике Српске" за 2015. годину у којем је дато негативно мишљење, рекао је данас замјеник главног ревизора Републике Српске Дарко Пејић.
Пејић је у Народној скупштини Српске у завршној рјечи о тачки дневног реда која се односи на тај извјештај рекао да је обавеза да се надлежним тужилаштвима достављају извјештаји у којима је дато негативно мишљење.

13.20 - Клуб посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске предложио је данас закључке којима се Влада Српске обавезује да путем надлежних министарстава истражи све евентуалне незаконите радње у "Робним резервама Српске" како би се створиле претпоставке за процесуирање одговорних.

Шеф Клуба Радован Вишковић је навео и закључак према којем Народна скупштина тражи од Главне службе за ревизију јавног сектора да извјештај о ревизији "Робних резерви" упути главном тужиоцу Српске.

Овим закључцима парламент задужује Владу да у што краћем року уради све неопходно како би се створили услови за функционисање "Робних резерви Српске", изјавио је Вишковић током расправе у Народној скупштини о ревизорском извјештају о "Робним резервама" за 2015. године.

12.30 - Шеф Клуба посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић апеловао је данас на надлежне институције Српске да се истраже сви наводи у вези са ревизорским извјештајем за "Робне резерве Српске" за 2015. годину.
Он је током расправе у Народној скупштини Српске подсјетио да је законска обавеза да се негативни ревизорски извјештаји достављају надлежном тужилаштву.

Вишковић је нагласио да грађани Српске морају имати цјеловиту информацију о томе.

Према његовим ријечима, Српска мора имати робне резерве које неће служити појединцима за "спекулације и богаћење", те да Влада Српске мора у што краћем времену да изнађе начин да робне резерве профункционишу и да буду у функцији онако како је то у "цијелом свијету".

11.53 - Посланик Клуба СДС-СРС РС Миланко Михајилица изјавио је данас да су Влада Републике Српске и ресорно министарство најодговорнији за стање у предузећу "Робне резерве Српске".

Он је током расправе у Народној скупштини Републике Српске о ревизорском извјештају за "Робне резерве Српске" за 2015. годину рекао да је "епилог приче о том предузећу стечајни поступак, чиме се настоји избјећи одговорност за све што се у том предузећу дешавало".

Посланик НДП-а Здравко Крсмановић рекао је да ће робне резерве "наставити да живе", али је питање како и у којој форми.

Посланик коалиције "Домовина" Адмир Чавка нагласио је да је потребно наћи мјере како би се ријешила ситуација у вези са "Робним резервама", додајући да је нови закон о робним резервама, који се најављује, једно од могућих рјешења.

Посланик СДС-а Наде Планинчевић рекао је да је штета у "Робним резервама Српске" немјерљива и да ће посљедице стања у том предузећу сносити грађани Српске.

11.35 - Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић рекао је да је актуелна Влада, када је ступила на дужност, затекла јако лоше стање у "Робним резервама Српске", над којим се 12. јула отвара стечајни поступак. Он је током расправе у Народној скупштини о ревизорском извјештају о "Робним резервама" за 2015. годину рекао да је Влада задужила "Робне резерве" да путем правних заступника уложе жалбу на рјешење Управе за индиректно опорезивање у вези са принудном наплатом индиректних пореза, односно пљенидбом имовине у висини 7,5 милиона КМ.

Глухаковић је нагласио да УИО није уважила ништа од приговора и примједби које су уложиле "Робне резерве".

"Дошло је до блокаде рачуна овог јавног предузећа због износа од 9,5 милиона КМ. Чим до тога дође, у року од два мјесеца се, према закону, аутоматски мора покренути стечајни поступак, што је према закључку Владе Српске директор предузећа и урадио", навео је Глухаковић.

Он је рекао да је "малтене преко ноћи вршена јагма имовине `Робних резерви` од стране УИО", додајући да су посебно на мети биле атрактивне локације овог предузећа како би УИО што прије наплатила своја потраживања.

Глухаковић је рекао да је менаџмент "Робних резерви" поднио кривичне пријаве против свих оних гдје се наводе недостаци према ревизорском извјештају, као што је то "Фармаленд" и слично.

Посланик ПДП-а Драган Галић изјавио је да руководство Јавног предузећа "Робне резерве Српске" свјесно оштетило ово предузеће и, самим тим, грађане Српске.

Галић је рекао да ће ПДП уложити закључке којим се тражи смјена руководства овог јавног предузећа, смјена министра трговине и туризма Српске Предрага Глухаковића и да буду поднесене кривичне пријаве против одговорних због стања у "Робним резервама".

Посланик СДС-а Миладин Станић сматра да сада "Робне резерве Српске" иду стечај који је, према његовим ријечима, врх неодговорности, да би се избјегла одговорност за стање у том предузећу.

Према његовим ријечима, ревизорски извјештај показује "типичан примјер криминала рађеног у том субјекту".

Посланик СНСД-а Драго Калабић навео је да "је својевремено посредством `Робних резерви` вршено спашавање тајкуна из СДС-а и њихових пропалих фирми".

10.40 - Замјеник главног ревизора Републике Српске Дарко Пејић изјавио је данас да је Главна служба за ревизију јавног сектора Српске дала негативно мишљење на финансијски извјештај Јавног предузећа "Робне резерве Републике Српске" за 2015. годину.

Он је, представљајући извјештај о извршеној ревизији финансијских извјештаја тог субјекта за 2015. годину, навео да је, због неправилног признавања потраживања и њихових ефеката на расходе, губитак до висине капитала мање исказан за износ од 3,8 милиона КМ, а губитак изнад капитала за износ од 13,6 милиона КМ.

У извјештају се наводи да није извршена процјена и исправка потраживања од предузећа "Фармланд" у износу од 1,5 милиона КМ.

Ревизија је констатовала да попис "Робних резерви" није у потпуности обављен са правилником о попису и усклађивањем књиговодственог са стварним стањем имовине и обавеза, као и да то предузеће није примјењивало усвојене рачуноводствене стандарде.

Потраживања од Министарства финансија Српске по основу испоручене робе у пружању помоћи становништву угроженом у поплавама више су исказана за износ од 965.422 КМ, наводи се, између осталог, у извјештају.

  ..................................................................................................................................................................

Посланици ће разматрати и извјештај о извршењу плана рада и финансијског плана Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефиксност Републике Српске за прошлу годину.

На дневном реду је и информација о реализацији заједничких пројеката рјешавања стамбенх питања избјеглица, расељених лица и повратника, као и информација о спровођењу Стратегије безбједности саобраћаја на путевима Српске у прошлој години.

Народна скупштина ће разматрати и приједлог одлуке о прихватању задужења Српске према Свјетској банци - Међународној банци за обнову и развој по Пројекту подршке запошљавања, а на дневном реду је и тачка избор и именовања.

Пренос засједања можете пратити на РТРС плус.

Током јучерашњег дана Народна скупштина је обавила расправу о извјештају Комисије за концесије Српске за прошлу годину, о Приједлогу стратегије управљања чврстим отпадом за период 2017 – 2026. година, о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о нотарима.

Извор: РТРС, СРНА