latinica  ћирилица
07/07/2017 |  09:45 ⇒ 12:39 | Аутор: РТРС

Сребреница- "Петровдански дани"; приказан филм "Дјеца" (ВИДЕО)

Приказивањем документарног филма "Дјеца" у продукцији РТРС-а почела осмодневна манифестација "Петровдански дани" у помен страдалим Србима на Залазју код Сребренице, на Петровдан 1992. године.
Документарни филм "Дјеца" - Фото: РТРС
Документарни филм "Дјеца"Фото: РТРС

Манифестација "Петровдански дани" и филм "Дјеца" који по други пут отвара ову манифестацију имају заједнички циљ, а то је сачувати сјећање да су Срби страдали у Одбрамбено отаџбинском рату.

- Једини смо који смо филм о српском страдању приказали у Европском парламенту, приказали смо га у Хрватској и то нам даје за право да смо српску трагедију успјели да прикажемо на аутентичан, могу рећи слободно, умјетнички начин. То отвара пут и другим ауторима да причају шта се дешавало у нашој непосредној историји и само екранизацијом страдања српског народа можемо очекивати истину - истакао је Денис Бојић, аутор филма.

Истину о Сребреници никада нећемо престати доказивати, поручено је на отварању манифестације у Бајиној Башти.

- Порука је да не смијемо заборавити оне који су дали живот за Републику Српску - истакао је Милош Миловановић, предсједник Организационог одбора манифестације "Петровдански дани".

Централни догађај у оквиру манифестације биће одржан у сриједу 12. јула на Залазју. Код Спомен обиљежја биће служен парастос за 69 убијених Срба овог села прије 25 година.