latinica  ћирилица
07/07/2017 |  16:42 ⇒ 08/07/2017 | 09:48 | Аутор: РТРС

Хамбург: Повријеђено више од 160 полицајаца, војни транспортери на улицама (ВИДЕО)

Хамбуршка полиција затражила је помоћ колега из других дијелова Њемачке како би обуздала насиље које прати самит Г20. Испаљен је први метак, јавља "Шпигл".
Хаос на улицама Хамбурга - Фото: Screenshot
Хаос на улицама ХамбургаФото: Screenshot

Према снимцима који круже на интернету, Хамбург се претворио у ратну зону, демонстранти се сукобљавају са полицијом, пале аутомобиле, густ црни дим се надвија над градом којим пролазе оклопна возила.

"Шпигл" јавља да је група насилних демонстраната окружила једног полицајца, који је морао да пуца у ваздух да их упозори да се не приближавају више, након чега је побјегао у продавницу и избављен је из ризичне ситуације.

Свједок Ројтерса рекао је да су демонстранти радикалне групе "Блек блок" покушали да се пробију до концернте хале Елбфилхармоније гдје би лидери Г20 земаља вечерас требало да одслушају концерт.

Ројтерс наводи да је циљ групе "Блек блок" да свгрне капитализам.

"Шпигл онлајн" пренио је вијест о оклопним возилима Бундесвера на улицама Хамбурга према Алтони.

Како јављају, у Центру за медије им је речено да се оклопна возила само премјештају из једне касарне у другу. Портпаролка је нагласила како се не ради о кризној ситуацији.

"Шпигл" јавља када се возила Бундесвера превозе јер, иако је полиција задужена за сигурност самита Г20, војска служи као додатна подршка. Сам град Хамбург, наводе, послао је 40 захтјева за помоћ.

Полиција је потврдила да је хитно затражила појачања због многих "недјела" широм Хамбруга. Повријеђено је више од 160 полицајаца. Ухапшено је 45 особа.

Како се наводи у саопштењу, неки од демонстраната пали су са висине од четири метра усљед чега су задобили тешке повреде, преноси АП. Десетак амбулантних екипа и 65 ватрогасаца били су позвани на мјесто незгоде, а након што су стигли, све већи број повријеђених демонстраната је почео да долази тражећи помоћ.

21.00 Предсједник Русије Владимир Путин негирао је оптужбе о умијешаности Москве у предсједничке изборе у САД, изјавио је амерички државни секретар Рекс Тилерсон.

Он је током самита Г20 у Хамбургу рекао да је одлука америчког предсједника Доналда Трампа да директно пита Путина о умијешаности у изборе дошла као одговор на захтјеве америчких посланика.

Тилерсон је додао да су се Путин и Трамп сагласили да је питање мијешања Москве у изборе у САД постало сметња бољим односима двије земље, преноси АП.

"Лидери САД и Русије су се сложили да наставе са билатералним састанцима, који ће на неки начин показати посвећеност Москве одлуци да се неће мијешати у политику Вашингтона у будућности", рекао је Тилерсон, који је присуствовао састанку двојице лидера, заједно са руским министром спољних послова Сергејом Лавровим.

18.00 Амерички предсједник Доналд Трамп изразио је данас оптимизам послије првог разговора с руским колегом Владимиром Путином, рекавши да су пред САД и Русијом "веома позитивне ствари".

Сједећи поред руског предсједника у њемачком граду Хамбургу, Трамп је рекао да му је "част" да буде са Путином и да су њих двојица већ имали "веома, веома добре разговоре".

"Радујемо се многим веома позитивним стварима за Русију, за САД и за сваког кога се то тиче", казао је Трамп.

Предсједнк САД није рекао о којим темама су разговарали, већ је само навео да је било ријечи о "различитим стварима". Руски лидер је такодје био неодређен, рекавши новинарима, преко преводиоца, да су причали о међународним проблемима и билатералним питањима.

Путин је саму чињеницу да су се састали описао као позитиван знак и рекао да се нада да ће њихов састанак "дати позитивне резултате".

"Телефонски разговори дефинитивно никад нису довољни. Ако желите позитиван исход у билатералним односима и могућност да рјешавате већину међународних питања, то ће заиста захтијевати личне сусрете".

Трамп није одговорио на питања новинара да ли је тема разговора било и мијешање Русије у америчке предсједничке изборе прошле године, око чега се у САД води истрага мјесецима.

Пред излазак новинара из просторије, Трамп и Путин су се чврсто, али кратко руковали.

Поред Трампа је сједио амерички државни секретар Рекс Тилерсон, а поред Путина руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Председници САД и Русије данас и сутра учествују на самиту групе индустријски најразвијенијих земаља свијета и земаља у развоју (Г-20) у Хамбургу.

17:40 Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да поздравља састанак Путина и Трампа. Меркел је додала да је разговарала с обојицом предсједника уочи њиховог састанка.

17:26 Састанак Путина и Трампа у Хамбургу, који је почео у 16.09 према средњоевропском времену, траје већ дуже од сат.

17:22 Корисници друштвених мрежа брзо су се досјетили на шта их подсјећа састанак Путина и Трампа.

17:00 Русија се противи нелегитимним трговинским и финансијским ограничењима, рекао је предсједник Русије Владимир Путин на маргинама самита Г20.

“Ми се противимо растућем протекционизму у свету. Нелегитимна трговинска и финансијска ограничења са очигледним политичким импликацијама имају за циљ елиминисање конкуренције. То смањује пословне везе, брише повјерење између економских учесника. Кида нит свјетске економије ", рекао је Путин.

16.55 Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров одржаће конференцију за новинаре након састанка Путина и Трампа.

16:53 Лидери Г20 ће након самита у заједничком саопштењу споменути једнострани излазак Сједињених Америчких Држава из споразума о заштити климе, преноси агенција Франс прес.

16:51 На друштвеним мрежама обратили пажњу на то да је Доналд Трамп "позајмио" од Ангеле Меркел њен типични гест - склопљене руке.

16:46 Орешкин: Санкције нису наша прича
Предсједник Русије Владимир Путин саопштио је на самиту Г20 да је немогуће говорити о праведној трговини у условима санкција, изјавио је министар за економски развој Русије Максим Орешкин. 

"Санкције нису наша прича, то је прича оних земаља које су их увеле против Русије. И у вријеме панела предсједник Путин је навео да је немогуће говорити о поштеној трговини у условима у којима поједине земље уводе ограничавајуће мјере", рекао је Орешкин. 

16:41 Предсједник САД Доналд Трамп саопштио је на почетку састанка с Владимиром Путином да му је част да се састане с руским лидером, пренио је Ројтерс.

"Већ смо имали одличне разговоре. И одржаћемо још једне управо сада, а таква пракса ће се наставити и у будућности. Очекујемо да Русију и САД очекују позитивни догађаји. И част је бити овде с Вама", рекао је Трамп обраћајући се Путину. 

Ројтерс преноси да Трамп није одговорио на новинарско питање из масе о руском мешању у предсједничке изборе у САД.

АП наводи да је уз Трампа, који је сједиео испред америчке заставе са прстима постављаним у облику изврнутог троугла, био државни секретар САД Рекс Тилерсон, док Путина описује као благо повијеног у столици, како је трљао прсте док се Трамп обраћао новинарима, а близу руског предсједника сједио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Хамбург гори: Демонстранти нападају

Око 350 активиста у Хамбургу покушало је данас да сруши полицијске барикаде и уђе у црвену зону — блокирано подручје гдје се одржава самит Групе 20, саопштиле су градске власти.

Полицијски службеници су против демонстраната користили сузавац и пендреке“, саопштила је полиција.

Према ријечима репортера са лица мјеста, уништавају излоге продавница, спаљују аутомобиле, постављају барикаде од грађевинског материјала, бетона, блокова, саобраћајних знакова, штапова и других предмета, а полиција користи булдожере да их уклони.

Како наводи агенција, учесници самита могли су да осјете посљедице протеста: демонстранти су избушили гуме на аутомобилу канадске делегације и сломили прозоре на згради конзулата Монголије.

Конференција за штампу организатора протеста одржава се у такозваном „Алтернативном медијском центру“.

Они су полицију оптужили да користи прекомерну силу, наводи агенција.

Појавили су се и драматични снимци запаљених аутомобила на улицама Хамбурга.

Меланија не може из хотела

Прва дама САД Меланија Трамп не може да напусти хотел у којем борави током самита Г20 у Хамбургу из безбједносних разлога, пише „Шпигл“.

Њемачки таблоид „Билд“ је јавио да су демонстранти опколили хотел у којем се налази Меланија.

„За сада немамо дозволу полиције да напустимо хотел“, рекао је портпарол прве даме.