latinica  ћирилица
08/07/2017 |  21:55 | Аутор: РТРС

Отворени "Петровдански дани-Сребреница 2017"

У Сребреници је вечерас отворена меморијална, духовна, културно-спортска и хуманитарна манифестација "Петровдански дани Сребренице", а потом је у Културном центру приказан документарни филм о старадању српског народа "Досије Сребреница".
Петровдански дани Сребренице - Фото: СРНА
Петровдански дани СребреницеФото: СРНА

Предсједник Организационог одбора "Петровданских дана" Милош Миловановић рекао је да ову манифестацију организује у част невино страдалих Срба на Петровдан 1992. године.

Миловановић је истакао да се слоган манифестације не мијења него само број година, те да ове године гласи "25 година злочина без казне" због чега Срби немају право да забораве и одустану од тражења правде да се не би поновиле 1914, 1941. и 1992. година, те дошло до нових српских страдања.

Миловановић је поручио да лицемјерство антисрпских судова не смије да обесхрабри у борби за истину и правду и очување Републике Српске.

Протојереј сребренички Александар Млађеновић упозорио да српски народ пати од заборава, те да не смију бити заборављене колективне жртве, несрећа и неправда према Србима да се не би поновиле као што се то догађало кроз историју.

"Морамо се борити против заборава и сјећати се наших страдалих, да их се никада не стидимо већ да се поносимо нашим праведницима који нам донесоше слободу и нашу Републику Српску", рекао је Млађеновић у бесједи.

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић рекао је да је прошло 25 година од српског страдања око Сребренице на Петровдан 1992. године, да је исто толико година прошло и ишчекивања и да толико дуго нема криваца за почињени злочин.

Он је истакао да се 25 година оспоравају српске жртве и истина о њиховом страдању.

Грујичић је позвао све да предстојећа обиљежавања годишњица српског и бошњачког народа протекну мирно и достојанствено, те нагласио да је српска страна исказала максималну толерантност.

Он очекује да то учини и друга страна и да не долази до провокација које су се већ почеле појављивати у оквиру "Марша мира" и на другим мјестима.

На разумијевање и достојанство позвала је и књижевница Љиљана Булатовић која је рекла да то што синоћ није одржана промоција њене књиге "Сребреница-Лаж и подвала србском народу" неће спријечити да истина о страдањима Срба у Сребреници допре до јавности.

Булатовићева је пренијела поздраве са Свесловенког конгреса одржаног недавно у Москви, те обавијестила да ће представници тог тијела доћи у Сребреницу да се упознају са дешавањима и преносе истину о српским страдањима у посљедњем рату.

Вечерашњем отварању "Петровданских дана" претходио је почетак спортских такмичења у малом фудбалу и кошарци, а одржана је и улична трка чији је побједник био Његош Матић.

Муслиманске снаге из Сребренице напале су на Петровдан 1992. године српска села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне и убиле 69 српских цивила и војника, а 22 заробиле, док је седам живих накнадно убијено након мучења и тортуре у сребреничким логорима.

Од 22 нестала српска цивила и војника, 10 још није пронађено, а остали су случајно откривени и ексхумирани 2011. године на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака.

Организатор "Петровданских дана - Сребреница 2017" и сјећања на погинуле српске војнике и убијене цивиле је Одбор за обиљежавање српског страдања Сребренице.

Извор: Срна