latinica  ћирилица
11/07/2017 |  18:17 ⇒ 21:01 | Аутор: РТРС

Калиновик- Петровдански вијенац уручен Мирославу Максимовићу (ВИДЕО)

Пјесник Мирослав Максимовић са књигом "Бол" овогодишњи је добитник Петровданског вијенца, традиционалне награде која се додјељује у оквиру књижевних сусрета Калиновачки поетски вијенац. Овом културном манифестацијом почело је и обиљежавање крсне славе општине Калиновик.
Калиновик - култура - Фото: РТРС
Калиновик - култураФото: РТРС

Успостављајући дубоку везу између бола и пјесме, књигом "Бол" и уводним сонетом о рањавању и бацању његове мајке у усташку јаму, Максимовић је потврдио свој висок статус у савременом српском пјесништву, једногласна је оцјена жирија.

- Постоји чудна ствар, да поезија може бити старија од самог пјесника, јер догађаји које ова књига опјева је догађај који се збио, који је доживјела његова мајка као жртва страдања, терора и покушаја убиства, јер је једина преживјела стратиште - каже Јован Делић, предсједник жирија.

Добитник Дучићеве и награде "Скендер Куленовић", Максимовић и ову трећу из Српске такође доводи у везу са просторима из којих потичу или су живјели његови преци.

Улазак у другу деценију, Калиновачки поетски вијенац обиљежио је и десетом књигом своје едиције "Нови часови" Радомира Уљаревића, те освртом на поезију прошлогодишњег добитника награде Ђорђа Нешића, што само потврђује значај ове манифестације, како у Српској, тако и шире.

- Она је постала препознатљива у региону. Престижном је чине сами учесници сусрета, а то су најеминентнија имена српске књижевности, пјесници, критичари, есејисти - навела је начелница Милева Комленовић.

Учесници овогодишњег Калиновачког поетског вијенца посјетили су и Борија, родно мјесто Рајка Петрова Ноге, овогодишњег добитника књижевне награде "Аврамов штап". Награду је у име одсутног Ноге преузео професор Јован Делић.