latinica  ћирилица
13/07/2017 |  21:01 ⇒ 21:33 | Аутор: РТРС

Ципрас и Борисов обећали помоћ Београду у евроинтеграцијама

Грчки премијер Алексис Ципрас и бугарски премијер Бојко Борисов поручили су послије трилатералног састанка са предсједником Србије Александром Вучићем да подржавају европски пут Србије и обећали помоћ.
Вучић, Ципрас и Борисов у Солуну - Фото: ТАНЈУГ
Вучић, Ципрас и Борисов у СолунуФото: ТАНЈУГ

"Ципрас и ја смо обећали да ћемо учинити максимум да наши пријатељи из Србије добију место које им припада, како би се придружили Словенији, Хрватској, Грчкој, Румунији и Бугарској у ЕУ", рекао је Борисов на заједничкој конференцији за новинаре са Вучићем и Ципрасом у Солуну.

Борисов је рекао да би Србији требало рећи који је то временски оквир у коме може да оствари перспективу за приступање ЕУ, пренијела је Радио-телевизија Србије.

"Не треба да кажемо тачну годину, али млади људи, научници, нове генерације требало би да знају које су перспективе, за три или пет година, да би могли као и политичари да дају максимум како би се осигурало благостање", рекао је Борисов.

Он је поручио да ЕУ не би требало да запостави западни Балкан, јер, како је навео, постоје амбиције неких земаља да утичу на регион.

Борисов је најавио да ће се Бугарска за вријеме предсједавања ЕУ, почетком идуће године, а након тога и Аустрија, залагати за даље подстицање европске перспективе.

"Не треба да се понови модел бивше Југославије и свака земља појединачно треба да има приступ ЕУ", оцијенио је Борисов.

Грчки премијер Алексис Ципрас оцијенио је да Грчка, Бугарска и Србија могу да играју важну улогу као фактори стабилности у региону.

Ципрас је говорећи о ситуацији у Македонији, указао на неопходност стабилности и мира у тој земљи, додајући да је важно да се води дијалог и изнађе заједничко прихватљиво рјешење о имену, које је, како је нагласио, предуслов за подршку Атине Скопљу на путу у ЕУ.

"Пред нама је доста изазова, али и много шанси у економији, енергетици, управљању кризама и слично, што треба да искористимо", рекао је Ципрас.

Он је нагласио да су трилатерални сусрети веома значајни ради јачања сарадње и дијалога.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да су Грчка, Бугарска и Србија заједно десетоструко снажније него када наступају појединачно.

"Могли бисмо тај модел да користимо чешће и да се по различитим питањима постављамо јединствено и заједнички и тиме добијамо неупоредиво боље резултате за наше три земље. Спремни смо по свим питањима, спољним и унутрашњим изазовима, заједнички да делујемо, а у складу са европским принципима и европским стандардима", рекао је Вучић.

Он је поручио да је Србија спремна да са Грчком и Бугарском учествује у различитим пројектима, који су од економског али и политичког интереса за све три земље.

Вучић је рекао да је на трилатералном састанку разговарано о бројним инфраструктурним пројектима, повезивању грађана и пословних људи.

Предсједник Србије раније је рекао да ће искористити трилатерални састанак да би разговарао о гасоводу "Турски ток".

Извор: Срна