latinica  ћирилица
14/07/2017 |  16:51 | Аутор: РТРС

Оснива се научна фондација западног Балкана

На самиту у Трсту потписан је документ о оснивању Научне фондације западног Балкана, која би финансирала младе истраживаче из региона, саопштио је Центар за промоцију науке Србије.
Фестивал науке - Фото: РТРС
Фестивал наукеФото: РТРС

Фондација би, прије свега, додјељивала грантове младим научницима који желе да оснују врхунске тимове и лабораторије у овој регији. Ову идеју покренула је Ангела Меркел 2015. године на конференцији западног Балкана у оквиру Берлинског процеса, када је изјавила да је од изузетне важности бавити се питањем науке и истраживања у оквиру пружања подршке земљама овог региона.

Њемачка академија наука "Леополдина" је у сарадњи са Експертском групом са западног Балкана током претходне три године радила на развијању ове идеје и дала је приједлог рада и организације фондације, који је у Трсту понуђен на усвајање.

- Ово је феноменална прилика за истраживаче на западном Балкану коју не смијемо пропустити - изјавила је Софија Стефановић, прва добирница ЕРЦ гранта у Србији и чланица Експертске групе.

Уколико земље учеснице Самита усвоје приједлоге изнијете у документу који је прије неколико дана потписан у Трсту, већ од 2019. године млади научници из региона биће у прилици да освоје престижни грант чија би вијредност могла бити до 750.000 евра.

Експертску групу предводио је професор Доналд Дингвел, претходни секретар Европског истраживачког савјета, у оквиру којег је развијен престижни ЕРЦ грант.

Како је изнијето у приједлогу рада Фондације, младим научницима би било на располагању неколико програма финансирања.

Међу грантовима истичу се "Тесла" грант, који би се додјељивао у области природних наука и медицине, док би се у области друштвених и хуманистичкин наука додељивао грант "Чабеј".

"Марко Поло" грант обезбјеђивао би финансијску подршку која би подстицала мобилност научника западног Балкана.

Осим тога, постојале би и три додатне шеме, које би подржавале иницијативе и идеје у домену промоције науке, иновација и трансфера знања и умрежавања на нивоу Балкана.

Извор: Танјуг