latinica  ћирилица
18/07/2017 |  07:57 ⇒ 22:33 | Аутор: РТРС

НСРС размотрила Нацрт измјена закона о прекршајима (ВИДЕО)

Посланици Народне скупштине размотрили су Нацрт измјена нацрта закона о прекршајима, а сједница ће бит настављена сутра од 9.00 часова разматрањем Приједлога стратегије развоја локалне самоуправе у Републици Српској за период 2017-2021. година, те Приједлога стратегије развоја културе Републике Српске за период 2017-2022. година. Биће разматран и извјештај Комитета за координацију надзора финансијског сектора Републике Српске за прошлу годину, извјештај о стању у банкарском систему Републике Српске за прошлу годину и извјештај о пословању и резултатима рада са финансијским извјештајем Агенције за банкарство Републике Српске за 2016. годину.
Сједница Народне скупштине Републике Српске (Фото: НСРС) -
Сједница Народне скупштине Републике Српске (Фото: НСРС)

22:20... Министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је вечерас да је Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о прекршајима Републике Српске предвиђено да се и трошкови принудне наплате воде као дуг у регистру који води Пореска управа.

Касиповић је, образлажући ово законско рјешење, рекао да је признањем окривљеног за учињени прекршај и његово прихватање одговорности плаћањем новчане казне додатно разјашњен институт прихватања одговорности, па се прописује да окривљени касније не може негирати одговорност, нити се жалити на висину казне или врсту било које санкције или трошкова.

Нацртом закона предвиђена је и олакшица за окривљеног који прихвати одговорност за прекршај и у року од осам дана плати половину изречене новчане казне, а у том случају се ослобађа плаћања друге половине изречене новчане казне.

Када је ријеч о одлучивању о жалби на другостепену одлуку суда, предложеним законским рјешењем мијења се и надлежност суда, и то тако што је предложено да умјесто Врховног суда о жалби одлучује друго вијеће истог другостепеног суда, наводи се у образложењу овог нацрта закона.

Овим законом врши се и усклађивање са новим Кривичним закоником Републике Српске и са Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ.

22:10... Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о Правобранилаштву Српске којим се уређује његова организација, надлежност, дјелокруг пословања и начин рада, као и начин заступања имовинских права и интереса Српске и јединица локалне самоуправе.

Министар правде Српске Антон Касиповић рекао је да је новина у предложеном законском рјешењу могућност да градови који у свом саставу немају општине могу непосредно или самостално заступати своја права и интересе пред судом и другим надлежним органима у имовинско-правним споровима, о чему одлуку доноси градоначелник за сваки конкретан предмет.

Касиповић је навео да је новина и прописивање правобраниоцу обавезе да овласти једног од замјеника правобраниоца који ће имати сва права и обавезе и одговорности у случајевима његовог одсуства са посла или престанка функције до избора новог правобраниоца.

Нацртом овог закона прописује се да функцију Правобранилаштва врше правобранилац и замјеници правобраниоца у сједишту замјеника, те да их на приједлог Владе бира Народна скупштина Републике Српске, наводи се у образложењу овог нацрта закона.

Током скупштинске расправе посланик СНСД-а Душица Шолаја напоменула је да је веома важно да буде спроведена јавна расправа о овом нацрту закона, да би приједлог закона био што квалитетнији.

Посланик ПДП-а Мирослав Брчкало сматра да би овај нацрт закона требало повући из скупштинске процедуре до избора новог главног правобраниоца Републике Српске.

20:34... Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовичевић рекла је вечерас да ће СДС подржати Нацрт закона о фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, чији је предлагач предсједник Српске Милорад Додик.

Јовичевићева је изразила наду да ће запослени грађани Српске добровољно плаћати посебан допринос за солидарност од 0,25 одсто од нето плате, што је двије марке на зараду од 800 КМ.

Она је, у име Одбора једнаких могућности, навела да је то скупштинско тијело прије више мјесеци почело причу о оваквом фонду.

"Драго нам је што је то преузео предсједник Републике јер је пут којим он може да иде, по закону и процедурама, много бржи од пута и механизама који су на располагању овом одбору", рекла је Јовичевићева током расправе о овом законском рјешењу.

Посланик Напредне Српске, који дјелује у Клубу посланика ПДП-а, Адам Шукало рекао је да стручну расправу о овом акту треба спровести што прије да би се већ у септембру добио закон.

"Фактор времена је за породице обољеле дјеце и саму дјецу од пресудног значаја. Подршка овом нацрту закона треба бити апсолутна", поручио је Шукало.

Посланици Народне скупштине размотрили су овај нацрт закона.

Генерални секретар предсједника Републике Српске Синиша Каран рекао је у завршној ријечи о Нацрту закона о фонду солидарности да ће приликом израде овог акта бити уважен највећи дио приједлога посланика да би било пронађено најбоље рјешење.

19:40... Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је да су болесна дјеца категорија која заслужује највећу пажњу друштва, те да би посредством фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству могло бити обезбијеђено довољно средстава да се не губи вријеме и да буду спашени млади животи.

"Здравствени систем Српске, с обзиром на величину, тешко може да едукује кадар и одговори на сваку појединачну болест", рекао је Богданић током расправе о Нацрту закона о овом фонду, додајући да је ресорно министарство радило на том законском рјешењу заједно са његовим предлагачем, предсједником Српске Милорадом Додиком.

Он је нагласио да је ово прилика да се чују сва мишљења и приједлози посланика да би било пронађено квалитетно рјешење, те додао да овакви фондови постоје и у развијенијим земљама од Српске.

Потпредсједник Народне скупштине Ненад Стевандић рекао је да Српска заслужује да има овакав фонд, те да је "небитно што је предлагач Милорад Додик, јер доброј намјери не треба тражити мане".

Он је поновио да би за овај фонд, уз посебну стручну комисију која одлучује о сврсисходности лијечења у иностранству и употреби новца, требало формирати и етичку комисију, јер нису сва дјеца која би требало да се лијече истог имовинског стања.

Посланик СНСД-а Марко Видаковић рекао је да је успостављање овог фонда начин да се системски покушају ријешити проблеми родитеља и обољеле дјеце.

"Сигуран сам да ћемо док дођемо од нацрта до приједлога закона имати најбоље могуће рјешење", истакао је Видаковић.

Славко Дуњић из Слободног демократског српског клуба рекао је да о овом нацрту закона треба спровести стручну расправу и анализу.

Посланик Српске радикалне странке Републике Српске Миланко Михајилица сматра да проблем лијечења дјеце треба рјешавати системски и у оквиру Фонда здравственог осигурања.

18.20... Посланик СНСД-а Душица Шолаја рекла је да се нада да ће највећи број грађана добровољно издвајати допринос за фонд солидарности за лијечење болесне дјеце из Српске у иностранству, наводећи да за те потребе често нису довољна средства Фонда здравственог осигурања Српске.

Шолаја је је изразила очекивања да ће овим законом бити створен нормативни оквир за рјешавање проблема који су, нажалост, све бројнији. Посланик НДП-а Крсто Јандрић сматра да проблем обољеле дјеце треба рјешавати у оквиру система здравства, јер не види да су обезбијеђени сигурни извори финансирања фонда солидарности.

Шеф Клуба посланика ПДП-а Мирослав Брчкало рекао је да ће та странка подржати овај нацрт закона, али уз одређене приједлоге за унапређење овог документа.

Брчкало је навео да средства за ове потребе првенствено треба узимати из буџета Српске, односно прије "завлачења" руку у џепове грађана.

Потпредсједник Народне скупштине Сенад Братић рекао је да ће коалиција "Домовина" подржати нацрт овог закона, јер је то један од начина за рјешавање проблема који не могу бити регулисани посредством Фонда здравственог осигурања Српске.

Братић је додао да би ово законско рјешење требало упутити у јавну расправу.

17:36... Циљ Нацрта закона о Фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству јесте да омогући обољелој дјеци из Републике Српске дијагностику и лијечење у иностраним здравственим установама.

Генерални секретар предсједника Републике Српске Синиша Каран је, образлажући ово законско рјешење, чији је предлагач предсједник Српске Милорад Додик, навео да се закон односи на дјецу, држављане Српске и осигуранике Фонда здравственог осигурања, којој није могуће пружити адекватну здравствену услугу у здравственим установама у Српској, као ни у установама са којима ФЗО има потписан уговор.

Он је појаснио да ће управни одбор фонда пратити намјенско трошење средстава фонда, која ће бити прикупљана из посебног доприноса за солидарност од 0,25 одсто од нето плате запослених у Српској, посебног доприноса који ће уплаћивати општине и градови, те донација организација, предузећа и појединаца и осталих средстава.

Каран је рекао да ће законским актом бити уређено оснивање, статус, дјелатност, те организација фонда, као и извори и начин прикупљања средстава, расподјеле средстава и праћење рада овог фонда.

"Сједиште фонда биће у Бањалуци, а његов рад биће јаван. Овој дјеци је потребна наша солидарност и то су грађани Српске показали протеклих година", истакао је Каран.

Он је подсјетио да је до сада организован велики број хуманитарних акција с циљем помоћи обољелој дјеци, те да је тренутно активно 11 хуманитарних бројева за помоћ овој дјеци.

Каран је нагласио да су међу најпозитивнијим пројектима у Српској и региону хуманитарне акције "Са љубављу храбрим срцима", под покровитељством предсједника Српске, у којима је прикупљено више од пет милиона КМ.

"Упркос организовању великог броја акција, проблеми нису ријешени", рекао је Каран и напоменуо да је због тога потребно основати овај фонд.

17:12- Сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је након редовне паузе разматрањем Нацрта закона о фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.

Предлагач овог нацрта закона је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Посланици ће у наставку сједнице, између осталог, разматрати нацрте закона о Правобранилаштву Републике Српске и закона о измјенама и допунама Закона о прекршајима Републике Српске, као и Приједлог стратегије развоја локалне самоуправе у Републици Српској за период 2017-2021. година.

15:06- Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о водама, којим се дефинише управљање ризицима од поплава.

Образлажући овај приједлог закона у парламенту Републике Српске, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић рекао је да је циљ његовог доношења обезбјеђивање управљања ризицима од поплава и избјегавање или смањење директних или индиректних штета насталих усљед поплава.

Мирјанић је истакао да је овај приједлог закона усклађен са Стратегијом интегралног управљања водама Републике Српске 2015-2024. године.

Овим приједлогом закона управљање ризицима од поплава заснива се на принципу солидарности и планира се и координише на нивоу обласног ријечног слива с циљем смањења ризика од штетних посљедица, посебно по живот и здравље људи, животну средину, културну башину, инфраструктуру и привредне активности, наводи се у образложењу предложеног законског рјешења.

14:43 - Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о ветеринарско-медицинским производима јасније и прецизније се прописују поједине његове одредбе, олакшава примјена у пракси и онемогућава неконтролисана употреба ових производа.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић је, образлажући ово законско рјешење, рекао да се изради закона приступило и ради дефинисања производње и регистрације промета на мало и велико, као и контроле квалитета ветеринарско-медицинских производа у складу са ЕУ прописима, с циљем постизања адекватне заштите здравља људи и животиња.

Он је навео да су најзначајније измјене пооштравање контроле набавке и употребе ветеринарско-медицинских производа од стране власника животиња.

Он је навео да доношење закона Српска доказује да има ефикасан систем контроле производње и промета ветеринарско-медицинских производа.

"Ова материја је у надлежности ентитета и усклађена је са одговарајућом директивом која се односи на ветеринарско-медицинске производе чиме је омогућен извоз производа животињског поријекла на тржиште ЕУ", рекао је Мирјанић.

О овој тачки дневног реда народни посланици нису расправљали.

14:26 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је приједлог закона о ветеринарству у Републици Српској којим се ефикасније уређује контрола кретања животиња као и контрола њихових болести што директно утиче на безбједност хране животињског поријекла.

Образлажући приједлог закона у парламенту Републике Српске, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Стево Мирјанић рекао је да се овим законским рјешењем уређују услови и начин обављања ветеринарске дјелатности, заштите здравља животиња, откривање, спречавање појаве, сузбијање и искорјењивање заразних болести животиња, те спречавање болести које су заједничке за животиње и људе.

Овим приједлогом закона дефинисано је спровођење мјера ветеринарског јавног здравља, ветеринарско-здравствена контрола узгоја и промета животиња, производа животињског поријекла, хране за животиње, воде и нуспроизвода животињског поријекла, репродукције животиња, обиљежавања животиња, као и рад ветеринарске коморе, наводи се у образложењу овог законског рјешења.

Овај приједлог закона се усклађује са другим законима чија је материја уско везана за материју, која се уређује овим законом, као и са релевантним прописима ЕУ.

14:03 - Посланици Народне скупштине размотрили су данас Приједлог закона о вјештацима Републике Српске којим се прецизније дефинишу области вјештачења, општи и посебни услови за именовање вјештака, те права, обавезе и принцип утврђивања одговорности и надзора над њиховим радом како би се омогућила досљедна примјена наведених одредаба у пракси.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је, образлажући ово законско рјешење, да је претходни текст Закона о вјештацима Републике Српске у примјени од 2005. године, а измјене и допуне наведеног закона услиједиле су 2008. године.

Он је нагласио да су током примјене овог закона уочене бројне неправилности, као и непрецизна законска рјешења која су доводила до отежане примјене у пракси.

Говорећи о одговорности вјештака, Касиповић је рекао да је суштина да се вјештак обавеже да закључи уговор о осигурању од одговорности са одговарајућим друштвом за осигурање у минималном износу од 100.000 КМ, те да осигурање благовремено продужава и Министарству доставља доказе о томе.

Посланик СНСД-а Игор Жунић подржао је ово законско рјешење и подсјетио да су током његове раније израде уважене бројне примједбе посланика позиције и опозиције.

Шеф Клуба посланика ПДП-а Мирослав Брчкало рекао је да ће ПДП поднијети амандмане којима намјерава "поправити" закон, те да вјештаци који су стручњаци у једној области не треба да "сваштаре".

13:53 - Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић рекао је да не бјежи од одговорности за све оно гдје има елемената у вези са ситуацијом у "Робним резервама" Републике Српске, али да прије тога "свако треба да погледа у своје двориште".

"Позивам све оне који имају овлаштења да процесуирају, почевши од мене. Не желим да ме неко прозива да ли ја имам моралну одговорност у 64. години - имам. Мене је изабрала Влада Републике Српске и скупштинска већина на приједлог тадашњег мандатара", рекао је Глухаковић у парламенту Републике Српске у завршној ријечи о Приједлогу закона о интервентним набавкама.

Глухаковић је рекао да овим приједлогом закона више нема јавних набавки, складиштења роба и куповања производа од неких повлаштених дистрибутера и произвођача.

Он је рекао да ступањем на снагу овог закона престаје да важи Закон о робним резервама Републике Српске.

Глухаковић је најавио да ресорно Министарство припрема обимну информацију о стању у "Робним резервама" Републике Српске у периоду од 2006. до 2016. године.

12:37 - Посланик СНСД-а Наташа Радуловић сматра да је приједлог закона о интервентним набавкама добар модел за функционисање робних резерви у Републици Српској.

"Овај модел је сличан оном у Црној Гори, јер је установљено да је најбољи и најефикаснији", истакла је Радуловићева у парламенту Републике Српске током расправе о Приједлогу закона о интервентним набавкама.

Посланик НДП-а Здравко Крсмановић апеловао је да Влада као предлагача из скупштинске процедуре повуче Приједлог закона о интервентним набавкама, јер се овим законским рјешењем, како је оцијенио, ликвидирају "Робне резерве" Републике Српске.

Посланик Напредне Српске, који дјелује у клубу посланика ПДП-а, Адам Шукало сматра да предложени закон не нуди рјешење за "Робне резерве", тврдећи да министри у Влади Републике Српске сносе крвично-правну одговорност за ситуацију у "Робним резервама".

Посланик Савеза за бољу будућност Адмир Чавка сматра да је потребно утврдити одговорност због ситуације у којој су "Робне резерве" Републике Српске отишле у стечај.

Чавка је рекао да је то потребно урадити, јер се могу десити нове суше и поплаве приликом којих би требало интервенисати.

Посланик СНСД-а Драго Калабић сматра да за ситуацију у "Робним резервама" не сноси кривицу једино министар трговине и туризма Предраг Глухаковић, већ и други министри који су раније имали надлежност над "Робним резервама".

12:17 - Потпредсједник Владе Републике Српске Сребренка Голић рекла је током расправе у Народној скупштини Српске о Приједлогу закона о интервентним набавкама да Влада Републике Српске не спроводи поступак јавних набавки.

Реплицирајући посланику СДС-а Миладину Станићу, Голићева је рекла да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске не спроводи поступак јавних набавки, већ органи одређених институција.

Она је рекла да Станић не разумије Пословник о раду Владе Републике Српске, надлежност министарстава, као ни Закон о Влади Српске.

Голићева је навела да се Станић са поштовањем треба да односи према министру пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стеви Мирјанићу, чији ниво образовања и знања никада неће достићи.

Станић је рекао да је министар Мирјанић "злоупотријебио положај, јер је упропастио 15 милиона КМ средстава Инвестиционо-развојне банке Републике Српске тако што је одобрен грант за кредит предузећу `Фармаланд` мимо одлуке Народне скупштине Републике Српске".

Станић сматра да би министар Мирјанић због ситуације у "Робним резервама" Српске у најмању руку требало да поднесе оставку.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да предложени закон не доноси ништа посебно и да представља покушај Владе Српске да "амортизује крах и лоше стање у `Робним резервама`".

Посланик Српске радикалне странке Републике Српске Миланко Михајилица сматра да су Влада, премијер и министар трговине и туризма Републике Српске кривично одговорни због склапања штетних уговора из ранијих година у вези са Робним резервама.

11:32 - Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић сматра да ће се приједлогом закона о интервентним набавкама обезбиједити континуитет снабдијевања тржишта и становништва Српске основним пољопривредним и индустријско-прехрамбеним производима неопходним за исхрану становништва у условима озбиљних поремећаја на тржишту.

Образлажући приједлог закона у Народној скупштини Републике Српске, Глухаковић је рекао да је овим законским рјешењем предвиђено да Влада Републике Српске годишње доноси план интервентних набавки, који би садржавао одредбе о врсти робе, количини и вриједности производа робе и средстава.

11:24 - Министар финансија Српске Зоран Тегелтија рекао је да Влада Српске подржава Радио-телевизију Републике Српске /РТРС/ када је ријеч о капиталним пројектима, па је прошле године за опремање студија издвојено нешто више од три милиона КМ.

"Наставићемо и даље са подршком када је ријеч о техничком оспособљавању, а и ове године ћемо покушати да помогнемо када се ради о преласку на дигитални сигнал", рекао је Тегелтија.

Када је ријеч о дуговањима РТРС-а према добављачима и Пореској управи, Тегелтија је навео да ће се тачни износи тог дуга видјети у Извјештају о пословању РТРС-а.

"Знам да има дио репрограмираних обавеза РТРС-а и према мојим информацијама то се извршава према Пореској управи", рекао је Тегелтија, додајући да треба провјерити да ли овај јавни сервис има дуговања када су у питању порези и доприноси.

Када је ријеч о укупним дуговањима доприноса за пензијско-инвалидско осигурање, Тегелтија је истакао да се Влада Српске и Пореска управа придржавају закона када одобравају репрограме пореских обавеза онима који их уредно сервисирају.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да се накнаде просвјетним радницима за рођење дјетета редовно исплаћују за ову годину, док ће накнаде из претходног периода бити измирене према ранијем споразуму потписаном са синдикатима из ове области.

11:15 - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да Акционим планом запошљавања за 2017. годину предност у запошљавању имају дјеца погинулих бораца, ратни војни инвалиди и демобилисани борци Војске Републике Српске.

Савановић је подсјетио да је ресорно Министарство за ове намјене расписало јавни позив који је окончан у јуну ове године.

Одговарајући на питање посланика СП-а Недељка Милаковића да ли је Акционим планом запошљавања борачких категорија за 2017.годину предвиђено рјешавање запошљавања дјеце погинулих бораца, Савановић је на сједници Народне скупштине Српске рекао да су сви приспјели захтјеви обрађени и практично узета у разматрање сва дјеца погинулих бораца која су завршила високу стручну спрему и приправници, те породице демобилисаних бораца и ратних војних инвалида.

11:08 - Потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић рекао је да се ситуација са пожарима у Републици Српској, посебно у Херцеговини на подручју општина Љубиње и Невесиње, од јутрос смирује.

Током посланичких питања и одговора у Народној скупштини Републике Српске, Касиповић је рекао да се у координацији са Владом Републике Српске и у сарадњи са представницима угрожених општина и Цивилном заштитом Републике Српске све информације два пута дневно ажурирају, истичући да је Влада Српске спремна да учини све да се помогне људима на терену.

"Ноћ је била веома тешка, јутро је боље и ситуација се смирује. Стигла је помоћ из Бањалуке, Приједора, Бијељине и из Владе Републике Српске. Спремни смо у Влади да учинимо све да помогнемо људима на терену и у сталном смо контакту са начелницима и Цивилном заштитом", нагласио је Касиповић.

10:50 - Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да ће СНСД у септембру предложити закон о Уставном суду БиХ пред парламентом БиХ.

10:05 - Потпредсједник Владе Републике Српске Сребренка Голић рекла је данас да су за сва евентуална сазнања грађана о постојању кривичног дјела у пословању "Робних резерви" Републике Српске надлежни МУП и тужилаштва Српске.

Током "Актуелног часа" у Народној скупштини Републике Српске, Голићева је рекла да МУП и надлежна тужилаштва треба да испитају све наводе које се тичу злоупотреба у "Робним резервама" Републике Српске.

Одговарајући на питање посланика СДС-а Миладина Станића зашто се Влада и надлежна министарства никада нису изјаснили о тврдњама опозиције да је на посљедњој набавци ђубрива украдено око осам милиона КМ, Голићева је рекла да је Влада у неколико наврата разматрала стање и пословање у "Робним резервама".

"Влада није истражни орган, већ предлаже законе, опште акте и како треба да послују одређене институције", рекла је Голићева.

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић рекао је да је Министарство иностраних послова БиХ обавијештено од повјереника Владе Хрватске за "Агрокор" Анте Рамљака да је завршен процес реструктурисања "Конзума" у БиХ.

Одговарајући на питање посланика СП Зденке Гојковић докле се стигло у процесу реструктурисања "Конзума" у БиХ, Глухаковић је рекао да би до краја љета "Меркатор" требало да преузме објекте "Конзума" у БиХ.

09:20 - Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су дневни ред 20. редовне сједнице парламента Српске.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић обавијестио је народне посланике да је на приједлог Владе Републике Српске у дневни ред скупштинског засједања уврштен приједлог закона о интервентним набавкама по хитном поступку.

У току је разматрање прве тачке дневног реда који се односи на посланичка питања и одговоре "Актуелни час".

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Народна скупштина Републике Српске разматраће приједлоге закона о вјештацима Републике Српске, ветеринарству у Српској, измјенама и допунама Закона о водама, те измјенама и допунама Закона о ветеринарско-медицинским производима.

На дневном реду је и Нацрт закона о фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству на приједлог предсједника Републике Српске.

Биће разматрани и нацрти закона о Правобранилаштву Републике Српске, те о измјенама и допунама Закона о прекршајима Републике Српске, најављено је из Народне скупштине Српске.

Парламент Српске разматраће приједлог стратегије развоја локалне самоуправе у Републици Српској за период 2017-2021. године, приједлог стратегије развоја културе Републике Српске 2017-2022. године, извјештај Комитета за координацију надзора финансијског сектора Републике Српске за 2016. годину.

Пред посланицима је извјештај о стању у банкарском систему Републике Српске за 2016. годину и Извјештај о пословању и резултатима рада са финансијским извјештајем Агенције за банкарство Републике Српске за 2016. годину.

На дневном реду је и извјештај Комисије за хартије од вриједности Републике Српске о стању на тржишту хартија од вриједности за 2016. годину и извјештај о раду Комисије за хартије од вриједности за пошлу годину.

Народна скупштина разматраће извјештај Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске о раду за 2016. годину, извјештај Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске о раду за 2016. Годину, извјештај Комисије за жалбе о раду за 2016. годину.

На дневном реду је и годишњи извјештај Високог судског и тужилачког савјета БиХ за 2016. годину, информација о дугу са стањем на дан 31. децембра 2016. године, информација о стању у области пензијског и инвалидског осигурања у Републици Српској за 2016. годину.

Биће разматран приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци – Међународној банци за обнову и развој по Пројекту јачања банкарског сектора, те именовање предсједника и чланова Фискалног савјета Републике Српске на приједлог приједлог предсједника Републике.

Сједница Народне скупштине требало би да почне разматрањем посланичких питања и одговора - Актуелни час.

Сједницу Народне скупштине Републике Српске можете пратити у директном преносу на РТРС плус.

Извор: РТРС, СРНА