latinica  ћирилица
18/07/2017 |  17:20 | Аутор: РТРС

Суђење Станишићу и Симатовићу: Исказ заштићеног свједока иза затворених врата

У наставку поновљеног суђења пред Хашким трибуналом бившим званичницима Службе државне безбједности Јовици Станишићу и Франку Симатовићу Френкију, заштићени свједок оптужбе исказ је дао иза затворених врата.
Франко Симатовић и Јовица Станишић - Фото: РТРС
Франко Симатовић и Јовица СтанишићФото: РТРС

Јавности је остао недоступан псеудоним под којим је свједок дао исказ, као и тема о којој је свједочио.

На суђењу Станишићу и Симатовићу, крајем ове седмице, наступиће једномјесечна љетња пауза, пренијели су београдски медији.

Од почетка поновљеног суђења Станишићу и Симатовићу, 13. јуна, тужиоци су пред расправно вијеће до сада извели шесторицу свједока оптужбе.

Симатовић је затражио да током паузе буде пуштен у Србију на привремену слободу, док је Станишић тражи да, због хроничне болести, у Београду остане док тужиоци у Хагу не окончају извођење доказа против њега.

Од када су се у хашком притвору нашли први пут 2003. године, обојицу оптужених је суд више пута пуштао на привремену слободу.

Станишић је дуже од шест година провео на привременој слободи, а више од пет година у притвору.

Првостепено вијеће Хашког трибунала ослободило је у мају 2013. године Станишића и Симатовића кривице по свих пет тачака оптужнице.

Апелационо веће Трибунала је у децембру 2015. године поништило ту пресуду и наложило понављање суђења.

Процес Станишићу и Симатовићу посљедњи је у којем ће судије утврђивати да ли су бивши званичници Србије криви за ратне злочине у Хрватској и БиХ.

Пред Хашким трибуналом ниједан државни функционер Србије није био осуђен за та дјела.

Некадашњег челника СДБ Србије Станишића /66/ и његовог помоћника Симатовића /67/ оптужница терети за прогон, убиства, депортације и присилно премјештање хрватских и муслиманских цивила током ратова у Хрватској и БиХ, и удружени злочиначки подухват.

Извор: СРНА