latinica  ћирилица
19/07/2017 |  12:09 | Аутор: РТРС

Приштина: Терористичкој групи драстично смањене казне

Основни суд у Приштини у поновљеном поступку у предмету "Бадовац", којим је обухваћено пет лица албанске националности окривљених да су прошле године у октобру 2015. године покушали да изврше терористички акт на језеру Бадовац надомак Грачанице, свим осуђеним је драстично смањио казне.

Беснику Љатифију смањена је казна са 13 година на четири године и шест мјесеци, Газменду Халитију са 12 година на три и по године, Миљазиму Хаџиају са десет година и три мјесеца на три године и шест мјесеци, Енису Љатифију са десет година и три мјесеца на три и по године и Фехмију Мојсијуу са четири на три године затвора.

Сви они ће, како је одлучио основни суд, остати у притвору до коначне одлуке Апелационог суда.

Основни суд је у поновољеном поступку утврдио да су петорица осуђених Албанаца 7. октобра 2015. године у близини језера Бадовац надомак Грачанице из кога се водом снабдијева Приштина и шире подручје општине Грачаница, покушали да сниме пропагандни видео са заклетвом терористичкој "Исламској држави".

Они су, припремајући се за снимање видео-записа, припремили иконографију уз коришћење застава и других амблема "Исламске државе", наведено је у одлуци Суда у којој се додаје да су тим активностима осуђени угрозили темеље друштвеног, политичког, економског и друштвеног живота на Косову.

Извор: СРНА