latinica  ћирилица
19/07/2017 |  12:18 ⇒ 13:31 | Аутор: РТРС

Нејединствен извјештај о стању у Оружаним снагама БиХ

Заједничка комисија за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ данас је једногласно примила к знању извјештај о раду Министарства одбране БиХ за 2016. годину.
Марина Пендеш - Фото: СРНА
Марина ПендешФото: СРНА

Министар одбране БиХ Марина Пендеш упознала је током расправе чланове Заједничке комисије да је у прошлој години од планираних 145 активности спроведено у потпуности 135, дјелимично је спроведено седам, док три активности нису реализоване.

Пендешева и начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ, Анте Јелеч, одбацили су медијске наводе о проблемима у исхрани војника који су на терену, наглашавајући да је у овој години знатно побољшано стање када је ријеч о јавним набавкама јер је уведено електронско пословање.

Чланови Заједничке комисије изразили су незадовољство методологијом писања извјештаја, за шта је Пендешева одбацила кривицу, истичући да је то рађено у складу са упутством Савјета министара БиХ.

Чланови Заједничке комисије примили су к знању и извјештаје парламентарног војног повјереника Бошка Шиљеговића, који је изразио забринутост стањем у Оружаним снагама БиХ, истичући да је на једној локацији дошло до случаја тровања храном професионалних војних лица. Шиљеговић је нагласио да је у информацији о ненајављеној посјети Команди за обуку и доктрину Оружаних снага БиХ и информацији парламентарног војног повјереника указао и на висок степен прикривања проблема и неспремности за њихово рјешавање.