latinica  ћирилица
19/07/2017 |  14:11 ⇒ 14:57 | Аутор: РТРС

СМ БиХ: Укупна вриједност вишегодишњих пројеката 454 милиона КМ

Савјет министара БиХ усвојио је данас у Сарајеву Информацију Министарства финансија и трезора о реализовању вишегодишњих пројеката у институцијама БиХ, у којој се наводи да укупна вриједност вишегодишњих пројеката у реализацији износи 454 милиона КМ.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Савјет министара БиХ задужио је институције БиХ које реализују вишегодишње пројекте да у наредних 30 дана за Савјет министара БиХ припреме детаљне извјештаје о реализовању вишегодишњих пројеката који ће садржавати све релевантне податке, а посебно разлоге кашњења, као и приједлоге мјера за убрзање реализовања ових пројеката.

До краја 2016. године извршење је износило 167,6 милиона КМ, а расположива средства на дан 1. јануар 2017. године износила су 197,1 милиона КМ, од чега су буџетска средства 168,4 милиона КМ, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Планирано финансирање у периоду од 2018. до 2020. године износи 57,3 милиона КМ и укључује буџетска средства у износу 52,7 милиона КМ и донације у износу 4,6 милиона КМ.

Савјет министара БиХ усвојио је и Информацију Министарства финансија и трезора о утрошку средстава у 2016. години, којима су финансирани пројекти укључени у Програм јавних инвестиција/развојно-инвестициони програм институција БиХ за период 2016-2018. године.

У овај програм укључен је 251 пројекат, а укупна вриједност свих пројеката износи милијарду и 875,80 милиона КМ, од чега се милијарду и 11,83 милиона КМ односи на 139 пројеката у имплементацији, а 863,97 милиона КМ на 112 кандидованих пројеката.

Укупан план утрошка средстава за 2016. годину за ове пројекте износио је 135,55 милиона КМ и реализован је са 98,79 одсто.

Савјет министара БиХ задужио је све институције да поступају у складу са Инструкцијама за кандидовање нових пројеката и ажурирање података о постојећим пројектима у систему за управљање јавним инвестицијама Министарства финансија и трезора БиХ.

Министарство финансија и трезора ће Информацију о утрошку средстава у 2016. години којима су финансирани пројекти укључени у Програм јавних инвестиција/Развојно-инвестициони програм институција БиХ 2016-2018. објавити на својој интернетској страници.

Савјет министара БиХ, на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа, усвојио је данас извјештај о извршењу годишњег програма за заштиту потрошача БиХ за 2016. годину.

Извјештај садржи активности надлежних институција задужених за заштиту потрошача на нивоу БиХ, ентитета и Брчко дистрикта, укључујући и удружења потрошача у БиХ, саопштено је из Савјета министара БиХ.

У саопштењу се наводи да је напредак остварен у легислативном подручју, доношењем знатног броја законских и подзаконских аката за потрошаче, тако је 13 правилника донесено у области безбједности хране, седам правилника у области ветеринарства и један правилник у области лијекова и медицинских средстава.

Број обновљених стамбених јединица у БиХ прошле године повећан је за 2,8 одсто у односу на извјештај о реализацији Ревидиране стратегије о спровођењу Анекса седам Дејтонског споразума из децембра 2015. године.

Ово се наводи у извјештају о реализацији Ревидиране стратегије БиХ за спровођење Анекса седам Дејтонског споразума за 2016. годину, који је данас усвојио Савјет министара БиХ.

Из Савјета министара БиХ саопштено је да су од 30. октобра 2015. до 30. децембра 2016. године обновљене 933 стамбене јединице са циљем повратка, а да је 8.895 стамбених јединица планирано за обнову у наредном периоду путем обезбијеђених пројеката.

Савјет министара БиХ утврдио је данас Приједлог основа и именовао делегацију за вођење преговора за измјену и допуну Споразума о преузимању улоге саоснивача за Институт за нестала лица БиХ, који ће бити достављен Предсједништву БиХ у даљу процедуру.

Из Савјета министара БиХ саопштено је да је основама предложено да Институтом управљају и руководе Управни одбор и колегијуми директора, који се именују у складу са својим стручним квалификацијама и у складу са Уставом БиХ, при чему ће бити обезбијеђена једнака заступљеност конститутивних народа БиХ.

Шест чланова Управног одбора Института именује Савјет министара БиХ, након спроведене процедуре јавног конкурса.

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог споразума о привредно-техничкој сарадњи за бесповратну помоћ између Савјета министара и Владе Кине вриједан 30 милиона јуана, којим ће Кинеска Влада обезбједити БиХ опрему за безбједносне провјере за Граничну полицију БиХ, као и о другим пројектима које договоре двије земље.

Извор: СРНА