latinica  ћирилица
20/07/2017 |  08:36 ⇒ 17:19 | Аутор: РТРС

Американци прекидају финансирање Асадове опозиције

Амерички предсједник Доналд Трамп прекида финансирање сиријских побуњеника против Башара ел Асада, након бројних руских позива да се то учини, преносе свјетски медији.
ЦИА - Фото: илустрација
ЦИАФото: илустрација

САД су током прошле године признале да је план обуке сиријске опозиције доживио фијаско.

Обука и наоружавање побуњеника започело је 2013. године, за вријеме Обамине администрације, како би се извршио притисак на сиријског предсједника. Саудијска Арабија је побуњеницима обезбиједила оружје и финансије, а ЦИА је предводила војну обуку.

Пентагон је уложио 500 милиона долара, али је, на крају, обучио само пет бораца. Програм ЦИА такође су финансирали Катар, Јордан и Турска.

Познато је да је циљ Пентагона био да обучи побуњенике за борбу против "Исламске државе" у Сирији.

Тај план је прекинут прошле године, након што је откривено да је, упркос улагању више од 500 милиона долара и обучавању 5.000 побуњеника, утренирано само неколико њих.

"Вашингтон пост" објављује да је одлука о прекиду програма ЦИА донесена прије мјесец дана, након састанка директора ове агенције Мајка Помпеа и савјетника за националну безбједност Херберта Рејмонда Мекмастера.

Директор војне и стратешке групе "Глобал секјурити" Џон Пике сматра да САД сада имају двије опције - да подрже "Исламску државу" или Асада.

Он је потврдио да је програм ЦИА био један од највећих програма финансирања стране војске у историји ове организације, док је Пентагонов програм био "огроман неуспјех".

"Мислим да ће Путин бити одушевљен овим потезом", каже Пике за "Индипендент".

Извор: СРНА