latinica  ћирилица
20/07/2017 |  10:57 ⇒ 12:13 | Аутор: РТРС

Галијашевић допунио кривичну пријаву против Мектића

Џевад Галијашевић поднио је кривичну пријаву против министра безбједности БиХ, Драгана Мектића због, како се наглашава, агресивног понављања дјела на званичној конференцији за штампу овог Министарства. Осим кривичне пријаве, Галијашевић је поднио притужбу због нерада Тужилаштва БиХ, на основу претходне пријаве у предмету Мектић.
Џевад Галијашевић (фото: Medija Centar Beograd) -
Џевад Галијашевић (фото: Medija Centar Beograd)

Галијашевић у тужбу наводи да је Драган Мектић, са позиције министра безбједности, злоупотребио положај и овлаштења тако што је оптуживањем лица које није починило овај злочин помогао непознатом починиоцу ратонг злочина на Озрену да избјегне заслужену казну због ритуалног одрубљивања глава око 192. српска војника и цивила, што је потврђено пресудом Хашког трибунала у предмету Расим Делић и доказано за 65. лица.

У тужби се подсјећа да је Мектић тврдио да је у овим злочинима, на Возући, учествовао Џевад Галијашевић иако како твди Галијашевић никада, ни у рату ни послије рата, није био на том подручју.

"Лице за коју је Драган Мектић рекао да сам ја, у постројавању на Гостовићу је Елведин Шехагић Динко из Какња, командант Трећег Маневарског батаљона, који је похваљен за учешће у операцији напада на Возућу, као и Абу Меали командант Одреда ел Муџахедин, затим Диверзантска јединица Сеада Рекића и на трећем мјесту, јединица капетана Елведина Шехагића", наводи Галијашевић.

Галијашевић подсјећа да је насилно мобилисан у такозвану Армију БиХ 05.11.1992. године без икаквих права, као и да је претходно, од јуна 1992. године, био ратни заробљеник у логору КПЗ Зеница, јер се није одазвао мобилизацији.

Он оптужује Мектића и Перицу Станића (директора Агенције за истраге и заштиту) да су организовали и контролисали четири логора у Прњавору као и да Мектић у Министарству безбједности, као стручног савјетника, држи Длакић Аднана који је, како тврди Галијашевић, прије него што добио отказ у СИПИ, откривао тајне и достављао их команданту јединице “Зулфикар“, генералу Нихаду Бојаџићу. Такође, Галијашевић наглашава да Мектић незаконито прислушкује многе јавне личности, судије и тужиоце и злоупотребљава информације из ОБЕ и СИПЕ, без обзира на пресуду Уставног суда БиХ.

Због тога, Галијашевић предлаже Тужилаштву БиХ да донесе Одлуку о провођењу истраге против Драгана Мектића због ометања правде и посредног помагања стварним извршиоцима ратних злочина, као и да покрене истрагу ратног злочина у општини Прњавор те улози полицијских руководилаца Мектића и Станића, у овим злочинима.