latinica  ћирилица
20/07/2017 |  15:39 ⇒ 18:36 | Аутор: РТРС

Рудо-Мост преко Лима још није обновљен (ВИДЕО)

Мост преко ријеке Лим, металне конструкције, на регионалном путу који је најближа веза Српске са западном Србијом и сјевером Црне Горе је дугогодишњи инфраструктурни проблем општине Рудо. Прије седам година почела је реконструкција, али до данас није завршена.
Мост на Лиму - Фото: РТРС
Мост на ЛимуФото: РТРС

Мост који је под именом краља Александра 1938. године премостио Лим на путу Рудо-Прибој данас је, са дрвеним коловозним застором, у катастрофалном стању, истичу у Рудом.

"Прије седам година је започета реконструкција и послије врло кратког времена обустављени су радови због неквалитетно урађене пројектне документације. Нажалост, свих сљедећих седам година се није приступило наставку тих радова", рекао је Рато Рајак, начелник општине Рудо.

У Рудом сваки дан стрепе од могућих посљедица оваквог стања моста и истичу да је оно горе него што је било прије  реконструкције. Истовремено, надлежни у Путевима Републике Српске потврђују да је проблем у пројекту.

"Објекат је рађен по питању санације постојеће металне конструкције, када се дошло до завршних радова једноставно није доречен пројекат и сада се тражи допројектовање, односно техничко рјешење за коловоз. Сама конструкција може да издржи оптерећење, проблем је веза конструкције и коловоза", истиче Милорад Бабић, инжењер за грађење у Путевима Републике Српске.

Новац за завршетак реконструкције је предвиђен, а сви с правом чекају одговор када ће он бити и употребљен.

"Овај пројекат смо уврстили у план пословања за 2017. годину и предвидјели 900.000 КМ за реконструкцију моста. Сада је споран нови пројекат који се ради и очекујем да у року од 60 дана он буде завршен, како би почели са завршним радовима на мосту", навео је Ненад Нешић, в.д. директора Путева Републике Српске.

Градитељи су мост Краља Александра у Рудом, према одређеним подацима, завршили за 1.100 дана. Реконструкција траје већ дупло дуже. Да ли ће осамдесети рођендан дочекати у новом руху, с правом би се могли питати и возачи и пјешаци.