latinica  ћирилица
20/07/2017 |  18:59 ⇒ 21/07/2017 | 09:03 | Аутор: РТРС

НСРС усвојила пет закона (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске усвојила је пет закона, између осталог и Закон о интервентним набавкама који дефинише поступак набавке намирница у ванредним ситуацијама.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

У Нацрту је, једногласно, усвојен Закон о Фонду солидарности за дијагностику и лијечење дјеце у иностранству. Усвојена је и Информација о стању у области пензијског и инвалидског осигурања.



Прелазак на трезорски начин исплате пензија највећа је новина у области пензијско-инвалидског осигурања и то је донијело додатну сигурност у обезбјеђивању средстава за исплату, кажу у ресорном министарству. Највећи проблем и даље су велика дуговања за доприносе и веома лош омјер броја запослених и пензионера, који износи 1:1,14.

- Без обзира што је заустављен негативан тренд смањења броја осигураника према броју пензионера и даље је неопходно предузимати одговарајуће мјере на повећању броја осигураника у реалном сектору - рекао је ресорни министар Миленко Сванаовић.

Пензионери нису задовољни извјештајем. Ресорног министра подсјећају да су пензије у Српској најниже у региону и питају колико средстава се издваја за категорије које право нису стекле по основу радног стажа, него по другим основима.

Из опозиције поручују да чињеница да је прошле године за исплату пензија недостајало чак 237 милиона марака поражавајућа, истовремено упозоравајући на велике проблеме у овој области.

Због лоше наплате доприноса, Одбор за праћење стања у области пензијско-инвалидског осигурања предложио је мјере којима би се увело више реда у ову област.

И из владајуће коалиције поручују да је потребно наћи модел за бољу наплату доприноса, односно да се спријечи да велики број радника буде пријављен на најнижу плату. До тада, кажу, важно је да су пензије редовне и то је добра страна преласка на терзорски начин исплате.

Пензије ће већ од октобра бити веће за три одсто, увјерава ресорни министар, додајући да је то чврсто опредјељење Владе. Да ли ће то задовољити пензионере, знаће се крајем мјесеца за када је заказана сједница Скупштине удружења пензионера.