latinica  ћирилица
21/07/2017 |  10:18 ⇒ 12:42 | Аутор: РТРС

Брчко: Нови начин рада Економско-социјалног савјета дао конкретне резултате (ВИДЕО)

Економско- социјални савјет у Брчком до сада је радио формално због међусобног неуважавања његових чланова. Промијењен је начин рада и одлуке се доносе усаглашавањем.
Брчко - Фото: РТРС
БрчкоФото: РТРС

У Савјету кажу да је циљ новог начина рада стручна и квалитетна израда примјењивих закона и подзаконских аката.

У Синдикату кажу да је функционалнији приступ рада Економско- социјалног савјета већ видљив, и да је за кратко вријеме од оснивања нове владе, дао и конкретне резултате.

- Овдје смо имали Правилник о подстицају у пољопривреди на ЕСС, штпо до сада није био неки случај и мислим да ће се сигурно направити неки искорак без скривених намјера сви тамо да нешто кажемо прије парламентарне расправе - истакао је секретар Синдиката Дистрикта Илија Калајџић.

Консултације Економско- социјалних партнера су суштинске и нису формалне за Удружење послодаваца. Привредници наглашавају да су примједбе на рад Владе техничке природе и да су се сада појавили нови проблеми у њиховом односу према изради нових закона.

- Недовољно ангажовање Удружења привредника, односно чланица удружења послодаваца и самих привредника у Привредној комори и послодаваца, да врло ријетко дају примједбе да се упуштају. Да ли немају кадрова или постоји неки разлог за то - сматра предсједник Удружења послодаваца Брчко Шевал Суљкановић.

У Влади су свјесни да само функционални закони, у чијој изради учествују сви занитересовани, могу дати боље резултате у економско- привредној и социјалној сфери живота грађана.

- Циљ је да у доношењу свих важних аката, посебно закона који се тичу социјалних партнера ЕСС, узме активну улогу, и вјерујем да је овај наш рад, за почетак, био успјешан и да су сви учесници задовољни - каже шеф Одјељења за привреду у Влади Дистрикта перо Гудељевић.

Наставак интензивнијих консултација и договора Економско- социјалног савјета очекује се одмах након годишњих одмора. На дневном реду наћи ће се неколико правилника, и приједлог Општег колективног уговора, који још само у Дистрикту није усвојен.