latinica  ћирилица
21/07/2017 |  15:19 ⇒ 17:27 | Аутор: РТРС

"Маршом одбране" одата почаст страдалима у одбрани И. Илиџе (ВИДЕО)

"Маршом одбране" демобилисани српски борци и становници Војковића, Грлице и Крупца, одали су почаст страдалима 4. августа 1992. године у одбрани ових насеља Источне Илиџе. У одбрани ових насеља од напада муслиманских снага из Храснице и Соколовић колоније почетком августа 1992. године погинуло је седам припадника Друге сарајевске бригаде Војске Републике Српске.
Марш одбране - Фото: РТРС
Марш одбранеФото: РТРС

Под српским барјаком данас су марширали стари и млади. Живи сјећање на херојску одбрану насеља тадашњег Српског Сарајева. Борци се сјећају да су у првим данима августа 1992. години од најезде бројнијег непријатеља само бранили своја вјековна огњишта.

- Ми смо били борци који нису нападали, само смо бранили своја огњишта - каже Милан Међо, бивши припадик Осмог одреда Специјелне бригаде Полиције Републике Српске.

Борци из Војковића, Грлице и Крупца успјели су да обране своје домове. Да нису доживјели би судбину многих сарајевских Срба над којима су почињени стравични злочини за које нико није одговарао, подсјећају из Борачке организације "Илиџански борац".

- Храбри људи, Војковћани, Грличани, људи из Крупца су одбранили ове просторе. Њима нико није дошао са стране, него бсу ранили своју земљу у своје куће - каже Горан Шеховац, предсједник Предсједништва ове организације.

"Марш одбране Војковићи-Илињача" организован је како би и млади добили прилику да из прве руке сазнају истину о дешавањима у прољеће 1992. године.

Димитрије Ђевић, ученик Економске школе из Источне Илиџе каже да је поносан учешћем у "Маршу одбране", наглашавајући да никада не смијемо да заборавимо оне који су живот дали како бисмо ми данас живјели у слободи.

Учесници "Марша одбране" кренули су испред цркве у Војковићима и стигли до брда Илињача, гдје је одржан историјски час. Ово је први догађај у оквиру манифестације "4.август да се не заборави".