latinica  ћирилица
21/07/2017 |  17:40 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

Мадрид пријети Каталонији ускраћивањем новца због референдума

Влада Шпаније обавијестила је данас Каталонију да ће јој ускратити приступ одређеним јавним фондовима уколико тај регион искористи државни новац за организовање референдума о независности, који Мадрид сматра нелегалним.
 - Фото: flickr.com
Фото: flickr.com

Богати сјевероисточни регион планира да одржи плебисцит о одвајању од Шпаније 1. октобра, а централна Влада напомиње да гласање не може бити одржано јер је неуставно.

Шпански региони плаћају порез централној Влади, а потом добијају унапријед одређену количину новца за здравство, образовање и јавну инфраструктуру. Каталонија, један од економски најразвијенијих региона, сматра да је такав систем неправедан.

Мадрид шаље Каталонији и средства из намјенског фонда током економских криза.

Власти Каталоније обавезне су да сваке седмице подносе рачуне да би показале да не троше државни новац за промовисање идеје независности.

Влада у Мадриду послала је Каталонији око 67 милијарди евра од оснивања фонда за санирање економске кризе 2012. године, а ове године уплатила јој је око 3,6 милијарди евра.

У Каталонији је подршка независности у јуну опала на 41,1 одсто, показују данас објављени резултати новог истраживања. То је најнижи проценат од када је кампања за одвајање од Шпаније покренута 2012. године.

Извор: СРНА