latinica  ћирилица
22/07/2017 |  15:39 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Порука са скупа на Гвозну: Очувати јединство унутар српског народа (ВИДЕО)

Јединство унутар српског народа мора се очувати- јасна је порука Борачке организације Републике Српске са данашње традиционалне манифестације Дани кошевине "Гвозно-Моба-Озон 2017" која је одржана на Гвозну у општини Калиновик.
Калиновик - косидба - Фото: РТРС
Калиновик - косидбаФото: РТРС

У оквиру ове манифестације којом су обиљежене 24 године од оснивања Гардијске бригаде Војске Републике Српске и БОРС-а, служен је парастос за све погинуле борце Војске Републике Српске, те положено цвијеће у спомен соби у Калиновику.

Оживјело је данас Гвозно сјећања на Гардијску бригаду која је за Српску дала 258 најбољих синова, на јединство народа и Војске Републике Српске кад је било најтеже, на чувену мобу у вихору ратних дешавања коју је управо на Гвозну организовао њен командант Ратко Младић.

- Припадници Гардијске бригаде са свим припадницима Херцеговачког корпуса и свих осталих јединица, извршили су тада овдје кошевину, како би се обезбиједило што више сијена за сточни фонд - каже Момир Братић, бивши припадник Гардијске бригаде ВРС.

Предсједник Одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић рекао је да је данашњи скуп на Гвозну традиција српског народа.

- Косимо ово поље као помоћ народу Калиновика и још једном показујемо да су народ и Војска Републике Српске увијек били и остали једно - каже Лалић.

И данас, већ пету годину заредом моба на Гвозну окупила је борце и косце из Љубиња, Требиња, Фоче, Сокоца, Гацка, Шамца, Приједора - из свих крајева Српске. И долазиће, кажу, док су живи.

- Долазићу сваке године, док год ми то буде дозвољавало здравље и срећа јуначка - каже косац Гојко Лопатић.

Данашњим окупљањем борци су показали своје јединство. Зато су у своје и у име завјетника, 23.000 погинулих, послали јасну поруку народу и посебно политичарима.

- Морамо бити јединствени, морамо прекинути ову једну врсту "специјалног рата" који се води унутар српског народа на различитим нивоима. То је нешто што нас заиста исцрпљује и што је, прије свега, непотребно - поручио је предсједник БОРС-а, Миломир Савчић.

А Гвозно ће и даље чувати и јединство и традицију. Потврђује то и најмлађи косац, 19-огодишњи Страхиња Славковић.

- Дошао сам да подржим ову манифестацију, а ако Бог да долазићу и наредних година - каже Страхиња.

Начелник општине Калиновик Милева Комленовић рекла је да је скуп на Гвозну манифестација која сабире и обједињује људе из свих крајева Републике Српске.

- Оно шток карактерише овај скуп, што је препознатљиво сваке године а тако и ове, је та невјероватна духовна снага и јединство српског народа које се овдје осјети, јединство српског борца, војника и народа и дјетета - каже Комленовићева.

Писмо генерала Ратка Младића окупљенима на Гвозну прочитао је генерал Петар Шкрбић, а и овогодишња кошевина протекла је уз витешке игре и незаобилазну изворну пјесму.