latinica  ћирилица
23/07/2017 |  08:55 ⇒ 09:49 | Аутор: РТРС

Њима је плата јавна информација - дијеле је на Фејсу

Би-Би-Си је објавио причу о европској држави у којој су информације о платама грађана јавне, а објављују се чак и на Фејсбуку.
Норвешка, Осло (Фото: Sputnik/Александар Виљф) -
Норвешка, Осло (Фото: Sputnik/Александар Виљф)

У Норвешкој свако може сазнати колику ко има плату и та чињеница ријетко узрокује проблеме.

"У једном тренутку сте могли самом пријавом на Фејсуку сазнати колико зарађују ваши пријатељи, постајало је смијешно. Многи су почели провјеравати плате из чисте забаве", изјавио је Том бивши уредник привредне рубрике државног дневника.

Такође је рекао да је транспарентност података о платама важна дјелимично због чињенице да Норвежани плаћају високи порез на приходе са стопом од 40,2 одсто, док је европски просјек 30,1 процената.

"Када толико пуно плаћате, морате знати да и сви остали плаћају и имате право знати да се ваш новац улаже у нешто разумно", изјавио је стаавите.

У већини случајева радници у Норвешкој знају колико су плаћени њихови сарадници, плате се договарају колективним уговорима, а разлике у висини плата су релативно ниске.

Разлика у платама мушкараца и жена је такође ниска према међународним стандардима. Организација Свјетски економски форум је Норвешку поставила на пето мјесто од 144 државе према условима једнакости у платама.

Извор: Агенције