latinica  ћирилица
23/07/2017 |  17:08 ⇒ 24/07/2017 | 09:32 | Аутор: РТРС

Заев у посјети БиХ: Побољшање економске сарадње и инфраструктурно повезивање (ВИДЕО)

БиХ и Македонија немају ниједно отворено питање, истануто је током данашње посјете Сарајеву македонског премијера Зорана Заева БиХ. У центру пажње разговора са министрима из Савјета министара било је побољшање економске сарадње и инфраструктурно повезивање.
Зоран Заев и Денис Звиздић - Фото: СРНА
Зоран Заев и Денис ЗвиздићФото: СРНА

Квалитетна економска сарадња БиХ и Македоније може бити садржајнија и унапријеђена. Прошле године била је на нивоу од око 300 милиона КМ, што представља раст од 10 одсто.

- Економска сарадња расте и ове године, али кроз разговор, кроз дијалог, кроз презентирање наших потенцијала процијенили смо да би она, за вријеме мандата СМ БиХ, дакле до краја 2018, засигурно могла бити повећна за минимално додатних 100 милиона КМ - рекао је предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић.

Посебно ће се радити, како је наглашено, на јачању инфраструктурне повезаности и с тим у вези до краја године очекује се успостављање директне авио-линије Сарајево-Скопље.

У оквиру посјете македонске делегације потписани су споразуми о културној и сарадњи у области пољопривреде, који би требало да омогући и заједнички наступ према другим тржиштима и ИПА фондовима. У наредном периоду најављена је и заједничка сједница, као и потписивање низа других споразума.

- Надам се да ће доћи до признавања докумената, као што су возачке дозволе, личне карте и тако даље с обје стране, те да ће доћи до потписивања уговора који би омогућио грађанима Републике Македоније и грађанима БиХ да путују у једну и другу земљу само с личним картама, а не као до сада с пасошима - навео је Заев.

И док је указано на значај европских интеграција и регионалне сарадње, Заев је, одговарајући на новинарска питања, истакао и да је Србија велики пријатељ Македоније. Истиче да од српских власти још није стигао одговор на македонски захтјев да се празник Илинден обиљежи на Прохору Пчињском на територији Србије.

- Надам се да ће нам одобрити, а уколико нам и не одобре ми се нећемо наљутити. Србија је једна велика пријатељица Републике Македоније, ми смо у јако добрим односима и желимо да то тако и остане - истакао је он.

Са предсједником и премијером Србије имамо пријатељске односе и желимо да тако остане, додао је Заев закључивши да не жели да било какве несмотрене изјаве, с било које стране, изазову неспоразум између двије земље.