latinica  ћирилица
24/07/2017 |  11:52 ⇒ 13:01 | Аутор: РТРС

"Епска Србија" Милисава Савића угледала свјетлост дана (ВИДЕО)

Милисав Савић, чувени српски писац и историчар, недавно је објавио књигу "Епска Србија", писану током двије године његовог ходочасног путовања по мјестима наше епске поезије, према којима је ово дјело и настало.
Милисав Савић: Епска Србија - Фото: РТРС
Милисав Савић: Епска СрбијаФото: РТРС

Савића је пут водио преко Дурмитора, Скадра, Косова и Метохије, па све до Солуна и Хиландара.

Већину чувених епских топонима успио је да пронађе, а међу њима су били и манастири у Републици Српској, као и Романија, коју је назвао митска планина хајдука.

"Ја сам ишао трагом најљепших српских епских пјесама које је прикупљао Филип Вишњић и на том путу сам обишао манастире Озрен, Папраћу, Моштаницу и Гомионицу", каже Милисав Савић, писац и историчар.

Савић је био одушевљен како народ који живи поред тих локалитета познаје своју историју, и епску књижевност која је окружује.

"Мислим да у тим предјелима људи цијене епику, препознају њену вриједност и његују је. Знају шта она значи за културу, историју и идентитет", истиче Савић.

Књига "Епска Србија" не представља само опис путовања кроз стварне и митске предјеле српске етике, већ је узбудљива прича о нашим најљепшим народним пјесмама, од првих записаних па све до Вукових.