latinica  ћирилица
24/07/2017 |  15:54 ⇒ 17:56 | Аутор: РТРС

Шамац- Бајкановић не прихвата смјену (ВИДЕО)

Прије него што се вратио на функцију потпредсједника Скупштине општине Шамац, Крста Бајкановић поново је смијењен.
Шамац - Фото: РТРС
ШамацФото: РТРС

Није помогла ни пресуда Окружног суда из Добоја који је поништио ранију скупштинску одлуку о Бајкановићевој смјени. На мјесто потпредсједника одлуком скупштинске већине враћен је Јово Недић, који је ту финкцију обављао од јануара до јуна.

Разлог за нови опозив Бајкановића, како је навела Николина Шкрбић, предсједница Скупштине општине, јесте то што се суд у Добоју није бавио разлозима претходног опозива, него мањкавошћу поступка.

- Када смо први пут опозвали Крсту Бајкановића, рекли да је Бајкановић вратио туђи мандат, што по Изборном закону нема право и имамо доказ из Централне изборне комисије да је то било тако - навела је Шкрбићева.

- Ми се овиме више нећемо бавити и окрећемо се реалним и правним стварима које муче грађане ове општине - каже Велимир Андрић, одборник НДП.

Бајкановић и опозициони ДНС и СНСД сматрају да се ради о политички мотивисаној смјени. Као и у случају претходног опозива, и овога пута није испоштован пословник Скупштине општине, што ће, каже Бајкановић, резултирати новом тужбом.

- Они већ сада праве неке дистанце, кажу да су преиспитали одлуку суда. Па ако преиспитују одлуке, ако се жале, онда ме нису могли скинути - наводи Бајкановић.

- Нас стварно чуди зашто се покреће опозив из истих разлога кад је чињеница да је суд утврдио да ти разлози нису ваљани? Ми смо тако и поступили и гласали против тог опозива - каже Милан Симић, одборник СНСД.

Након што је тајним гласањем Крста Бајкановић опозван са функције потпредсједника Скупштине општине, поново је изабран Јово Недић који је у јануару напустио ДНС и приклонио се владајућој скупштинској већини окупљеној око СДС и НДП.