latinica  ћирилица
25/07/2017 |  07:25 ⇒ 26/07/2017 | 07:37 | Аутор: РТРС

Патријарх Иринеј освештао манастир Осовицу код Српца (ВИДЕО, ФОТО)

У манастирском комплексу Осовица код Српца освештан је Саборни храм Благовијести Пресвете Богородице.
Манастир Осовица - патријарх Иринеј - Фото: СРНА
Манастир Осовица - патријарх ИринејФото: СРНА

Његова Светост патријарх српски Иринеј служио је Свету литургију уз саслужење свештенства бањалучке епархије.

Патријарх Иринеј рекао је да је ова светиња обновљена на славу Божију и радост не само Бањалучке епархије и Републике Српске, него цијелог српског народа.

Он је истакао да је ово велики дар у кризном времену, да Господ грије људска срца и покреће племените идеје, те да ће ова светиња наставити да врши своју велику мисију и развија оно што је данас неопходно - вјеру и побожност српског народа.

Патријарх Иринеј је поручио да овакве светиње помажу српском народу да преживи, опстане и одупре се онима који га не воле.

- Манастири су увијек били светила нашег народа. То су биле моћне стражарнице које су наш народ очувале од непријатеља, спољашњег и унутрашњег. Не знамо који су опаснији и већи - рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх Иринеј уручио је Његовом преосвештенству епископу бањалучком Јефрему високо одликовање Српске православне цркве Орден Светог краља Милутина за дјелотворни и плодоносни архипастирски рад.

Владика Јефрем рекао је да је, уз милост Божију и подршку вјерника, али и републичке власти, овај храм обновљен након 320 година, колико је био у рушевинама.

Он је подсјетио да је првобитно овај храм био задужбина светог краља Драгутина и да је од 14. до краја 17. вијека вршио духовну мисију док није порушен.

Владика Јефрем рекао је да се у манастиру Осовица од прошле године налази чудотворна икона Пресвете Богородице Тројеручице која је стигла из манастира Хиландар, те позвао народ да јој се моли на окупљање и чињења добра на славу Божију и корист српског народа и отаџбине.

Настојатељ манастира Осовица јеромонах Теофил рекао је да је манастирски комплекс саграђен у посљедњих осам година на темељина старог древног манастира који датира из прве половине 14. вијека.

- Манастир је био активан до 1695. године, када је порушен. Три вијека је био под земљом, а 2003. године су археолози пронашли темеље манастира и прије осам година је почела обнова - додао јеромонах Теофил и навео да је тренутно у манастиру пет монаха.

Освештању је претходила света литургија коју је служио патријарх Иринеј, уз саслужење више владика.

Свечаности су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијерка Српске Жељка Цвијановић, министри у Влади Српске и велики број вјерника.

Фото: СРНА

Предсједник Српске је рекао да је Српска православна црква најважнији елемент српског идентитета, а манастирски комплекс Осовица код Српца доказ постојања српског народа на овим просторима кроз вијекове.

- Веома је важно да се управо на овај начин покаже да је наш народ вијековима уназад био присутан на овим просторима и управо овај манастир треба да, осим тога што ће бити и вјерски објекат, докаже тај континуитет - нагласио је Додик.

Додик је рекао да је на мјесту данашњег манастира неколико вијекова уназад била пуста земља коју су Турци оставили повлачивши се након изгубљене битке и срушивши и сравнивши са земљом манастир који се ту налазио.

- Ова генерација људи предвођена бањалучким владиком Јефремом и Српском православном црквом, локалном заједницом и републичким властима, те вјерницима обезбиједила је средства за изградњу новог манастира и да он на величанствен начин буде освештан у присуству Његове светости патријарха српског Иринеја, што најбоље говори о величини овог догађаја - нагласио је Додик.

Фото: СРНА

Градња манастирског комплекса почела је прије осам година, након што су археолози утврдили да је на том мјесту био манастир из 1330. године, који су Турци срушили и опустошили 1695. године.

Претпоставља се да је то била задужбина краља Драгутина, о чему постоје и документа из те године са печатом на старословенском језику, на којима пише "Благовијести пресвете Богородице - Осовица".

Према православном календару, данас се прославља Икона Пресвете Богородице Тројеручице, што је био и повод да се на овај датум закаже чин освештања, јер се у манастиру Осовица од прошле године налази ова чудотворна икона која је стигла из манастира Хиландар.

Манастир Осовица налази се у подножју планине Мотајице, тридесетак километара од Српца.