latinica  ћирилица
25/07/2017 |  08:45 ⇒ 11:25 | Аутор: РТРС

Трнинић о путу Сарајево-Београд: Прихватљива само траса преко Пала и Вишеграда

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је да Влада Српске не жели да разговара о неким другим трасама у вези са изградњом пута Сарајево-Београд, већ само о оној која иде преко Пала до Вишеграда, па даље на гранични прелаз Вардиште.
Неђо Трнинић - Фото: РТРС
Неђо ТрнинићФото: РТРС

Трнинић је навео да је нереално да се ове године улази у било какву причу о изградњи пута Сарајево-Београд, те да с тим у вези ништа конкретно није видио у разговорима са министрима на нивоу БиХ и Федерације БиХ.

Он је за Вечерње новости рекао да Турци могу да кредитом финансирају изградњу ове трасе, али да је питање да ли то желе.

- Ако БиХ узима кредит од Турске, Српска, као власник инфраструктуре на својој територији, тражи да се њој исплати новац, јер би сама изводила радове на траси кроз Српску - поручио је Трнинић и додао да је намјера да се овим путем споје општине на истоку Српске.

Из Турске још нема одговора да ли су спремни да кредитирају прављење пута Сарајево-Београд, а министар комуникација и транспорта БиХ Исмир Јуско је затражио одговор на питање на који начин та земља намјерава да подржи изградњу ове трасе.

Он је на посљедњем састанку са ресорним министрима у владама Српске и Федерације БиХ договорио да на наредни сусрет о изградњи овог пута буду позвани предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић и премијери Српске и ФБиХ.

У медијима се помиње да изградња кошта 850 милиона евра, док је дужина трасе од 120 до 150 километара, зависно од одабране руте.

Постоје три приједлога пута Сарајево-Београд. Два предвиђају да спојна тачка између БиХ и Србије буде у Вардишту код Вишеграда, а трећи да се Сарајево и Београд споје преко Тузле и Бијељине.

Извор: СРНА