latinica  ћирилица
25/07/2017 |  10:30 ⇒ 12:34 | Аутор: РТРС

Ђокић: Српска усклађује своје законодавство

Република Српска је до сада показала спремност да законодавство усклади са обавезама које проистичу из уговора о Енергетској заједници, што је кроз досадашње реформе енергетског сектора и примјену енергетских пакета и урађено, изјавио је данас министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић.
Ђокић - Цсомај - Фото: Сенссервис
Ђокић - ЦсомајФото: Сенссервис

Ђокић је током разговора са директором Електропреносне компаније Мађарске Камилом Цсомај подсјетио да је област енергетике у БиХ у надлежности ентитета, као и то да Српска, за разлику од Федерације БиХ, од 2011. године има усвојену Стратегију развоја енергетике до 2030. године, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Ђокић је нагласио да је Српска отворена за све видове сарадње коју мађарска електропривреда може да понуди, посебно у сегменту размјене искустава везаних за отварање тржишта и коришћење фондова Европске уније намијењених за подршку тим активностима.

Он је рекао да енергетика представља интересантно подручје на ком се много може урадити на пољу регионалне и међународне сарадње.

Ђокић је и навео да велики број представника унутар тијела ЕУ не познају у довољној мјери и не разумију реалност односа унутар БиХ и улоге коју ентитети имају, што отежава приступ финансијским изворима који су на располагању земљама у претприступној фази.

- Неразумијевање реалности и комплексности односа унутар БиХ доводе до покушаја наметања рјешења која су у супротности са уставним надлежностима, што институције Републике Српске никако не смију да дозволе - рекао је Ђокић, додајући да је Српска јасно окренута европском путу и спремна да свој дио обавеза испуни.

Амбасадор БиХ у Мађарској Александар Драгичевић је истакао да је важно да постоји непосредна комуникација надлежних институција Српске и заинтересованих компанија да би се могла остварити и развијати сарадња на конкретним пројектима од заједничког интереса.

Генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Жељко Ковачевић је истакао да је Електропривреда по многим карактеристикама и активностима већ у ЕУ, јер се поштују сви стандарди, учествује у релевантним ЕУ удружењима, извози електрична енергија и слично, те да су искуства Електропреносне компаније Мађарске и берзе електричне енергије од великог значаја за Српску.

Извор: СРНА