latinica  ћирилица
25/07/2017 |  13:23 | Аутор: РТРС

Савјет министара опет пао на испиту

Уставноправна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ са четири гласа за и исто толико против, ни данас није подржала извјештај Савјета министара БиХ о раду у прошлој години.
Савјет министара БиХ - сједница - Фото: РТРС
Савјет министара БиХ - сједницаФото: РТРС

Члан Комисије из СНСД-а Лазар Продановић рекао је да посланици из реда ове странке сутра на сједници Представничког дома неће гласати за извјештај, што показује, како је истакао, да Савјет министара БиХ већ дуго функционише без парламентарне већине.

"Налазимо се у неизвјесној и нејасној кризи која нема јасан исход, а наравоученије ове сједнице је да се Савјет министара уозбиљи и преузме извршавање преузетих обавеза које су у интересу свих грађана БиХ, али и у интересу самог дигнитета Савјета министара", навео је Продановић.

Он је истакао да Савјет министара БиХ "калкулише различитим методама", понаша се "од случаја до случаја", те говори како у БиХ постоји значајан напредак. Продановић сматра да се не види тај напредак и да у БиХ постоје проблеми које би Савјет министара требало да рјешава у складу са законом и својим уставним надлежностима.

Он је додао да је мала вјероватноћа да се прије избора наредне године успостави стабилна власт на нивоу БиХ и да је позиција СНСД-а у институцијама БиХ таква да није тешко аргументовано доказати све недостатке и пропусте које обавља праламентарна већина, односно не обавља Савјет министара, што, како је рекао, СНСД-у олакшава политичко дјеловање до октобарских избора.

Момчило Новаковић из НДП-а истакао је да ће сутра на сједници Представничког дома подржати извјештај Савјета министара БиХ о раду у прошлој години. Он је нагласио да је на прошлој сједници ове комисије био бротив извјештаја, те додао да се у јавности створила таква клима да је гласање против извјештаја у ствари гласање против Савјета министара.

Предсједавајући Комисије Дамир Арнаут навео је да данашњим поновним одбијањем извјештаја Савјета министара, даје јасну слику, прије свега, о предсједавајућем Савјета министара БиХ Денису Звиздићу, односно "о његовој способности, односно неспособности" за коалициони капацитет и даље вођење Савјета министара. Он је рекао да је Савјет министара прошле године, на коју се извјештај односи, доставио само 19 приједлога закона, што је неприхватљиво, с обзиром на европски пут БиХ.

Извор: СРНА