latinica  ћирилица
25/07/2017 |  16:45 ⇒ 19:21 | Аутор: РТРС

Лејла Решић у посјети Крупи на Уни (ВИДЕО)

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је да је, иако је општина Крупа на Уни добила негативно ревизорско мишљење, то веома важно јер представља смјерницу новом начелнику како да поступа, с обзиром на наслијеђене проблеме у тој локалној заједници које су произвеле законски неутемељене одлуке из ранијег периода.
Лејла Решић у посјети Крупи на Уни - Фото: СРНА
Лејла Решић у посјети Крупи на УниФото: СРНА

Решићева је нагласила да су те потпуно неутемељене или законски неосноване одлуке произвеле одређене правне и финансијске посљедице.

"Сада је након три-четири године веома тешко установити шта се десило и како се десило. Овдје је нерад оставио огромне посљедице и то је оно што је основни проблем. Мислим да је то ревизорско мишљење дошло у правом тренутку и да је за општинско руководство спасоносно и потребно", рекла је Решићева новинарима након састанка са начелником општине Крупа на Уни Младеном Кљајићем.

Она је навела да је један од проблема у Крупи на Уни водоводно предузеће за које је јуче усвојена одлука о покретању процедуре стечаја, те напоменула да је то вјероватно једина општина у Републици Српској која има раднике водовода који су запосленици општине, што систем апсолутно не препознаје.



"Нисмо ми ти који ће људе оставити без посла, али то је нешто што систем не препознаје. То су проблеми које општинско руководство покушава да ријеши уз нашу правну помоћ. То су наслијеђени проблеми за чије ће рјешавање бити потребно пуно времена", рекла је Решићева.

Она је навела да је ситуација која је затекла ново руководство у општини Крупа на Уни са свих аспеката таква да се не може сусрести често, али да сматра да ће ситуација, након што се неке ствари сложе у тој локалној заједници, поново бити као 2012. године када је на општинском рачуну било вишка средстава.

"Оно што морамо урадити одмах јесте покушати наћи начин да, прије свега, поново поставимо правне темеље и да се сви фокусирамо на то да покушамо ријешити горуће дефиците", рекла је Решићева.

Она је подсјетила да је са руководством општине и прије данашње посјете одржано више састанака у Бањалуци, те додала да је локалној управи за рјешавање правно комплексних ситуација на услузи правни тим Министарства.

Кљајић је рекао да је буџет ове изразито неразвијене општине око 800.000 КМ, али да износ још није коначан, те навео да је доста горућих проблема, међу којима су и дуговања за социјална давања.