latinica  ћирилица
25/07/2017 |  18:17 | Аутор: РТРС

Вучићу ће бити упућен позив да посјети Сарајево

Предсједништво БиХ позваће предсједника Србије Александра Вучића у званичну посјету БиХ, саопштено је из Предсједништва послије данашње сједнице.
Предсједништво БиХ - Фото: РТРС
Предсједништво БиХФото: РТРС

Предсједништво БиХ задужило је Савјет министара БиХ да у сарадњи са Владом Републике Српске, Владом Федерације БиХ, владама кантона и Владом Брчко дистрикта предузме све неопходне активности с циљем што хитнијег достављања одговора на питања из Упитника Европске комисије.

На данашњој сједници Предсједништво је примило к знању Информацију предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића о предузетим и преосталим активностима у вези са припремом одговора на Упитник Европске комисије.

На сједници је дата и сагласност за отварање конзулата Хрватске у БиХ са сједиштем у Витезу и Ливну.

Предсједништво БиХ усвојило је Платформу за наступ делегације БиХ на 72. засједању Генералне скупштине УН, која ће бити одржана у Њујорку у периоду од 19. септембра до 28. септембра.

Делегацију БиХ ће на 72. засједању Генералне скупштине УН предводити предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић.

Разматрајући извјештај са састанка Сјеверноатлантског савјета на нивоу сталних представника са представницима БиХ, одржаног 20. јуна, у Бриселу Предсједништво БиХ је донијело закључак којим је задужило Министарство одбране БиХ да убрза активности на књижењу непокретних перспективних војних локација.

Министарство одбране БиХ задужено је и да о току активности обавијести Предсједништво БиХ.

Предсједништво БиХ донијело је одлуке о покретању поступка за вођење преговора ради закључивања споразума између Савјета министара БиХ и Владе Кине о међусобном укидању виза за носиоце пасоша и споразума између Министарства одбране БиХ и Министарства одбране Кине о војној помоћи БиХ.

Донесене су и одлуке о покретању поступка за вођење преговора ради закључивања споразума о разумијевању у области спорта између БиХ и Бахреина, споразума о грант средствима између Министарства иностраних послова Норвешке и Министарства за људска права и избјеглице БиХ за унапређење безбједности жена и одговора на родно засновану дискриминацију и насиље у БиХ.

Предсједништво БиХ одобрило је закључивање уговора о додјели бесповратних средстава између Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ и Савјета Европе за спровођење додатне обуке тренера, предсједника и чланова бирачких одбора.

Одобрено је и закључивање Уговора између ЦИК-а БиХ и Савјета Европе о додјели бесповратних средстава за припрему, дизајн и штампање брошуре "Нове технологије у изборном процесу-изазови и могућности примјене у БиХ".

Извор: Срна