latinica  ћирилица
25/07/2017 |  18:54 ⇒ 26/07/2017 | 08:44 | Аутор: РТРС

Шта крије ОБА? Инспектору онемогућен приступ документима! (ВИДЕО)

Сједница парламентарне Комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције, Извршног обавјештајног комитета и најужег руководства ОБА, прекинута је у Сарајеву без конкретних рјешења о проблемима у раду те агенције.
ОБА - Фото: РТРС
ОБАФото: РТРС

Чланови Комисије потврдили су легитимитет Николи Шпирићу као предсједавајућем Комисије, чију су смјену тражили посланици СДС-а у Представничком дому, због наводног фалсификовања закључака у афери "Ушће". Та "афера" чини се само је врх леденог бријега проблема у ОБА, чије посвађано руководство пише тајна писма ОХР-у и чланицама Савјета за спровођење мира.

Прокључао је у ОБА сукоб директора Османа Мехмедагића и главног инспектора Дамира Беванде. Врење се пренијело и на парламентарну комисију чији су чланови, након готово четворочасовне незавршене расправе, успјели да се усагласе само у једном – тражиће на увид тајно писмо које је посвађано руководство или бар појединци у име ОБА, упутили на домаће адресе страних ауторитета. Након критика изречених на рад ОБА од стране лидера СНСД-а и ХДЗ-а Милорада Додика и Драгана Човића у Мостару, писмом су се пожалили ОХР-у и ПИК-у. Исто ће морати, уистину са закашњењем, да доставе и комисији.

- Како је могуће да оде информација међународним адресама, а да је нема Комисија. Ако је то иста информација коју је Тужилаштву и осталима послао Бакир Изетбеговић - ја сам против тога да служба буде мегафон било које политичке партије и то је највећа опасност овој земљи - каже предсједавјући Комисије Никола Шпирић.



Сагласности, међутим, није било међу члановима Комисије када је на ред стигла расправа о законским надлежностима директора Мехмедагића и инспектора Беванде. Посљедњи се већ раније жалио како му није дозвољен приступ актима и информацијама и како не може да обављао посао за који прима плату. Овај пут, објелодањено је, раздор међу двојцем поспјешила је једна истрага. Предмет нико не жели да публикује, али јесу то да инспектор инсистира на њеном спровођењу, а директор на њеном останку у архиву гдје ју је већ, због наводног недостатка доказа, смјестио.

Члан Комисије Бариша Чолак каже да је очигледно да се главном инспектору не допушта да ради свој посао како је то закон прописао.

На другој страни законодавци, који закон другачије тумаче.

Члан Комисије Дарко Бабаљ каже да је основно питање било да ли агенција ради у складу са законом или ради против закона.

- Значи, директор је по закону зауставио ту истрагу након шест мјесеци када није било никаквих резултата и тачка - каже члан Комисије Дамир Бећировић.

Тачка, ипак, чини се није стављена!

Фахрудин Радончић, члан Комисије, каже да "ту постоји не само кадровски, него и легалистички сукоб у врху службе који добија драматичне размјере. Ја уопште не разговарам са директором ОБА, Бакир разговара, ми други не разговарамо. немамо ту привилегију".

У тајној служби, чини се све је мање тајни. Посвађано руководство, наводна политичка шпијунажа, спорне истраге које у архивама завршавају након шест мјесеци или евентуално на друштвеним мрежама, док друге деценијама трају. Шта ли је сљедеће!?