latinica  ћирилица
25/07/2017 |  19:17 ⇒ 21:11 | Аутор: РТРС

Говедарици стигло ново писмо (ВИДЕО)

Због страног притиска на Српску и политичке неслоге, утемељивачи Републике Српске годинама позивају руковдство СДС-а да сједну за исти сто како би странку вратили на колосијек одбране националног интереса.
СДС - Фото: илустрација
СДСФото: илустрација

Позиви су интензивирани од када је странку преузео Вукота Говедарица. Лидеру СДС-а, отворено писмо, упутио је и бивши премијер Републике Српске Душан Козић. Како не би постао "трагичар", Говедарицу позива да промијени, како каже, “губитнички“ политички курс!

Чим је Младен Босић напустио "кормило" ратни премијер Душан Козић тражио је састанак с Вукотом Говедарицом. Руковођен чињеницом да је много уложио у СДС и Републику Српску и да ће нови лидер уважити његове сугестије, Говедарици је предложио пут којим би странка успјела да одоли играма великих сила и нападима из Сарајева.

- Међутим, изашао сам разочаран јер је сам рекао да ће наставити политику коју је до тада водио Младен Босић и онда сам руковођен тим написао писмо, критички, али искрено. Рекао сам да је то једна губитничка политика, да је 2,3 пута изгубио изборе и да никад није смио да изађе на црту за предсједника Републике Српске, него је потурао и жртвовао Огњена Тадића, истиче Козић.

Козић сматра да је Босић и даље идеолог странке, а да је Говедарица ту да прима ударце губитничке политике. Критике упућује и на рад посланика СДС-а на оба нивоа власти. Тврди да је загрљај тзв. Савеза за промјене са Бакиром Изетбеговићем, резултат међународне заједнице чији је циљ слабљење Републике Српске.

- То је довело до једне “рововске“ позиције према Бањалуци што је погубно за Републику Српску и што не можемо да поднесемо и прихватимо, поручио је Козић.



Због тога утемељивачи Републике Српске не одустају од идеологије, да је “српско јединство“ најбољи одговор свакодневним нападима и притисцима. Како не би носили “печат“ издаје, СДС-у су предлагали да са СНСД-ом почне преговоре о Влади националног спаса, да врате патриотску реторику у Сарајеву и у Бањалуци. Сличан покушај био је и прије три дана у Требињу, када је СДС од састанка одустао.

Тада је Говедарица рекао да је састанак пролонгиран за неколико дана. Када? Хтјели смо да сазнамо, али лидер СДС-а није имао времена за коментар. Из Требиња Вучуревић му поручује да више не жели састанак.

- Ништа није договарано, нити је икад. Уосталом требао је да ме назове и да се извини, али и да је то предложио ја не би прихватио, јер њихова ријеч не значи ништа, поручује Вучуревић.

Утемељивачи Републике Српске СДС-ове представнике у бх институцијама питају: има ли криминала и злочинаца у Федерацији и да ли смију устати и рећи – нема више хапшења док се не осуде злочинци из Добровољачке и Тузланске колоне, Казана, Сијековца.