latinica  ћирилица
25/07/2017 |  20:52 ⇒ 21:34 | Аутор: РТРС

Могерини: Турска и даље кандидат за ЕУ упркос забринутости

Турска остаје кандидат за чланство у ЕУ упркос дубокој забринутости због ситуације у тој земљи у погледу људских права и владавине права, која спречава наставак преговора о придруживању, изјавила је висока представница Уније за спољну политику и безбједност Федерика Могерини.
Федерика Могерини - Фото: СРНА
Федерика МогериниФото: СРНА

 Она је, на напетој конференцији за новинаре коју је одржала заједно са два турска министра који бораве у посјети Бриселу, упозорила да су потребни "конкретни кораци" како би могло да дође до било каквог напретка у кандидатури Турске, преноси АФП.

"Јасно је да Турска јесте и остаје земља кандидат", рекла је Могерини након састанка са турским министром спољних послова Мевлутом Чавушоглуом и министром за питања ЕУ Омером Челиком. Могерини је нагласила важност њихових "искрених и конструктивних" разговора у циљу рјешавања спорова, али је напоменула да би "у овом тренутку било тешко отворити нова поглавља" у процесу приступања.

Важно је, закључила је висока представница ЕУ, видјети конкретне кораке на пољу владавине права, људских права, демократије и слободе медија.

Чавушоглу и Челик су подсјетили да је ЕУ обећала да ће убрзати преговоре у складу са споразумом из 2016. о контроли прилива избјеглица који кроз Турску надиру у Грчку, а потом у сјеверну Европу.

Чавушоглу је истакао да ЕУ није довољно подржала Турску поводом неуспјелог покушаја пуча прошле године, нагласивши да "нико не може да каже да у Турској нема владавине права".

Извор: Независне новине ( Танјуг)