latinica  ћирилица
26/07/2017 |  16:23 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

Приједор: Због неисправне хидрантске мреже у зградама отежано гашење пожара (ВИДЕО)

Због неисправне унутрашње хидрантске мреже у приједорским вишеспратницама, отежано је гашење пожара, поручују ватрогасци.
Ватрогасци, опрема - Фото: РТРС
Ватрогасци, опремаФото: РТРС

Већина хидраната није опремљена према законским прописима, а ова мрежа је у власништву Заједнице етажних власника, која је дужна да је одржава у исправном стању.

У већини приједорских стамбених зграда хидрантска мрежа је у колапсу. Хидрантски ормари, већином су без цријева и најчешће служе као канта за отпатке. Ова мрежа у власништву је Заједнице етажних власника, а њено лоше стање проузроковано је нередовним измиривањем рачуна за одржавање, али и небригом станара. Они одговорни, највише страхују од пожара.

На подручју Приједора и околних насеља постоји спољна и унутрашња хидрантска мрежа. Ватрогасци тврде да је у граду тренутно у функцији 260 подземних и педесетак надземних хидрантских прикључака. Закон прописује да је Заједница етажних власника дужна да одржава хидранстку мрежу у зградама.

- Због те неисправности унутрашње хидрантске мреже самим тим је отежано гашање и успорено у односу да је то исправно. Надлежна је заједница у сваком случају. МУП врши надзор над тим. Ми с наше стране сваке године обиђемо све те хидранте, одрадимо на вањским одмуљивање, на унутрашњим прегледамо опрему, све то радимо бесплатно у циљу ефикасније интервенције. Међутим, сваке године ситуација је гора и гора, поручио је Раденко Петрић, замјеник командира ТВЈ Приједор.

Од почетка године приједорски ватрогасци угасили су око три стотине пожара. Само овог мјесеца регистровано је тридесетак пожара на отвореном простору.