latinica  ћирилица
27/07/2017 |  11:48 ⇒ 14:02 | Аутор: РТРС

Извјештај против Русмира Хаџихусеиновића за ратни злочин над Србима у Коњицу

Полицијска управа Требиње доставила је Тужилаштву БиХ извјештај против седамдесетогодишњег лица чији су иницијали Р.Х. због сумње да је од априла 1992. до марта 1993. године, као предсједник општине Коњиц, починио кривична дјела ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против човјечности.
Начелник Полицијске управе Требиње Жарко Лакета на конференцији за новинаре - Фото: СРНА
Начелник Полицијске управе Требиње Жарко Лакета на конференцији за новинареФото: СРНА

Незванично се сазнаје да је ријеч о Русмиру Хаџихусеиновићу који је, обављајући функцију предсједника општине Коњиц, наређивао, знао или морао да зна, а ништа није учинио да би спријечио убиство 179 лица српске националности, масовна силовања и прогоне на подручју ове општине.

Хаџихусеиновић, љекар по струци, осумњичен је да је знао за мучење, злостављање и сакаћење цивила српске националности, а ништа није предузимао да би то спријечио, као и за оснивање три логора за лица противправно ухапшена, кроз које је прошло најмање 2.000 затвореника српске националности.

Полицијска управа Требиње је Тужилаштву БиХ у првој половини године доставила шест извјештаја за почињених 11 кривичних дјела против девет лица на подручју општина Мостар, Коњиц и Ливно.

Извор: СРНА