latinica  ћирилица
27/07/2017 |  12:14 ⇒ 13:11 | Аутор: РТРС

У Лијевче пољу у току берба лубенице (ВИДЕО)

У Лијевче пољу је у току берба лубенице, која је прољетос у три општине овог дијела Републике Српске, Градишци, Лакташима и Српцу, засађена на око 350 хектара. Због суше у региону потражња је велика и произвођачи немају, као претходних година, проблема са пласманом.
Берба лубенице - Фото: РТРС
Берба лубеницеФото: РТРС

Екстремно високе температуре погодовале су развоју лубеница, али су истовремено захтијевале и додатно наводњавање, због чега је производња знатно поскупјела. Тренутна откупна цијена произвођачима лубеница гарантује минималну зараду.

"Род и квалитет су доста добри ове године. Једино цијена нам још не иде на руку али надамо се у наредном периоду повољнијим јер ових дана има наговјештаја да је на пијацама цијена лубенице мало порасла", истакао је Радојица Видовић, пољопривредник из србачког села Кукуље.

"Тренутно је цијена лубенице између 20 и 25 фенинга и продајемо је тржним центрима, нешто иде по пијацама, долазе и трговци из Федерације и надамо се да ће то ових дана и боље кренути", рекао је Раде Добраш из МЗ Карајзовци.

Стручњаци кажу да произвођачи који су посијали квалитетно сјеме средње раних сорти у Лијевче пољу, због суше у региону и велике потражње, могу рачунати на сигуран пласман и добру цијену до краја сезоне.

"Висок садржај шећера, одличан квалитет како унутрашњег састава лубеница тако и одличан изглед лисне масе гарантују успјешну производњу током комплетног љетњег периода", појашњава агроном, Никола Лакић.

На почетку сезоне цијена је достизала и 70 пфенига за килограм. Под условом да до краја сезоне не дође до већег пада цијена овогодишња производња пољопривредницима у Лијевче пољу, при рекордним приносима и обезбијеђеном тржишту, омогућиће солидну зараду.